CBI: Británia musí zostať súčasťou Európskej únie

NETKY.SK • 4 November 2013, 15:41 • 2 min
CBI: Británia musí zostať súčasťou Európskej únie

LONDÝN - Británia musí zostať súčasťou Európskej únie (EÚ) a iniciovať reformy zvnútra. Uviedli dnes členovia Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorí zároveň upozornili premiéra Davida Camerona, že po vystúpení z bloku sa ekonomika Spojeného kráľovstva ocitne v izolácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Británia plánuje vypísať v roku 2017 referendum o zotrvaní v EÚ. CBI však pripomína, že krajina nemá lepšiu alternatívu ako byť súčasťou európskeho spoločenstva, môže však prísť s návrhom reforiem, vďaka ktorým by mala z členstva v EÚ väčší úžitok. "Uzatvoriť sa pred svetom nie je riešenie. Ešte nikdy nebolo v stávke tak veľa," vyhlásil prezident CBI Mike Rake na výročnej konferencii.

Premiér Cameron v snahe ukončiť roky trvajúce spory o zotrvaní Británie v EÚ sľúbil, že v prípade svojho víťazstva v parlamentných voľbách v roku 2015 nechávoličov, aby v referende v roku 2017 rozhodli, či má krajina vystúpiť, alebo zostať v EÚ. Samotný Cameron preferuje zotrvanie Británie v únii, ale pripomenul, že počet odporcov aj stúpencov EÚ je pomerne vyrovnaný.

Práve rozdielne názory verejnosti na členstvo v únii predstavuje najväčšiu prekážku na ceste k druhému víťazstvu Davida Camerona v nasledujúcich voľbách. Britský premiér je pod tlakom euroskeptických poslancov vlastnej Konzervatívnej strany, ktorá stráca voličov v prospech radikálnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva.

Renomovaný ekonomický inštitút NIESR dnes v tejto súvislosti upozornil, že Británia nemá k dispozícii analýzy, ktoré by voličov oboznámili s hospodárskymi dôsledkami jej odchodu z EÚ.

Riaditeľ inštitútu Jonathan Portes pripustil, že vypracovať takéto štúdie je náročné, zdôraznil však, že len obrovskému finančnému sektoru, ktorý je jedným z pilierov britskej ekonomiky, by vystúpenie Spojeného kráľovstva z únie spôsobilo vážne škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies