Čarnogurský ani Mezenská sa neplánujú vzdať prezidentskej kandidatúry

NETKY.SK • 29 Január 2014, 18:04 • 2 min
Čarnogurský ani Mezenská sa neplánujú vzdať prezidentskej kandidatúry

BRATISLAVA – Kandidáti na prezidenta Ján Čarnogurský a Helena Mezenská nebudú nasledovať Petra Osuského a nevzdajú sa kandidatúry v prospech niektorého z uchádzačov o post hlavy štátu. V prieskumoch verejnej mienky dosahujú obaja kandidáti relatívne nízke čísla.

slovakia

left justify in out

"Prieskumy nepovažujem za smerodajné. Mám za sebou občiansku podporu 22-tisíc ľudí. Musím za nimi stáť, ak by som sa vzdala, bola by to zbabelosť," povedala Mezenská pre agentúru SITA. Poslankyňa za OĽaNO zároveň podotýka, že žiadny z ďalších kandidátov na post hlavy štátu ju nepresvedčil, že to s bojom proti totalite myslí vážne. Vzdať sa nechce ani Čarnogurský. "Nie, rozhodne nie. Prieskumy iba odzrkadľujú fakt, že sme mali ambíciu v plnej miere dodržať volebný zákon, ktorý definuje priestor na predvolebnú kampaň do časového úseku 15 dní pred voľbami. Z tohto dôvodu sme doteraz nevyužili napríklad bilbordy, no ostatní kandidáti áno," hovorí Vladimír Palko ml. z volebného tímu Čarnogurského. Fakt, že bilbordy ešte nemajú, sa podľa Palka prejavuje aj na prieskumoch. "Slovensko mimo Bratislavy ešte nežije prezidentskými voľbami, teda tí, ktorí na bilbordoch už sú, majú percentá vyššie," konštatoval Palko s tým, že reálny stav bude zrejmý až na konci februára.

Podľa januárového prieskumu agentúry MVK by Čarnogurského volilo 3,1 percenta respondentov a Helenu Mezenskú 1,5 percenta opýtaných. Víťazom volieb by sa podľa prieskumu stal Robert Fico so ziskom 40,1 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadil Radoslav Procházka s 13,6-percentnou podporou. Podľa prieskumu agentúry Median pre RTVS by Čarnogruského volilo 1,9 percenta a Mezenskú 5,6 percenta opýtaných. Zvíťazil by Fico s 38,8 percenta, na druhom mieste by skončil Andrej Kiska s podporou 18,6 percenta.

Prezidentský kandidát Peter Osuský sa vzdal kandidatúry, svoje rozhodnutie oznámi predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi. Osuského kandidatúru podporovala SaS, za ktorú je poslancom Národnej rady SR. Strana bude odteraz podporovať kandidatúru Radoslava Procházku. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách po vzdaní sa Osuského bude uchádzať 14 kandidátov, čo je rekordný počet, v roku 2009 v prezidentských voľbách kandidovalo sedem osobností, v roku 2004 dvanásť a v roku 1999 desať. O hlasy voličov sa chcú uchádzať Robert Fico, Pavol Hrušovský, Jozef Behýl, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Gyula Bárdos, Viliam Fischer, Milan Melník, Jozef Šimko, Ján Jurišta, Helena Mezenská a Stanislav Martinčko. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies