Carnajevovi právnici požiadali o odklad procesu kvôli útokom vo Francúzsku

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:58 • 2 min
Carnajevovi právnici požiadali o odklad procesu kvôli útokom vo Francúzsku

BOSTON - Právnici obvineného bostonského atentátnika Džochara Carnajeva požiadali v utorok o odklad jeho súdneho procesu. Argumentovali minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré by podľa nich mohli ovplyvniť výber a názory členov súdnej poroty, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Proces s páchateľom útoku na bostonský maratón začal minulý týždeň výberom porotcov, ktorí - v súlade s americkými justičnými zvyklosťami - rozhodnú o vine alebo nevine obžalovaného. Výber sa má ukončiť do konca januára a samotný proces by mal potrvať tri až štyri mesiace. Carnajevovi obhajcovia upozornili, že tlač, politici aj komentátori robia paralely medzi francúzskymi útokmi a výbuchmi na bostonskom maratóne. Bostonský útok sa v tejto súvislosti začína viac vnímať ako súčasť globálneho terorizmu, nie ako izolovaný násilný čin. 
      

Deje sa tak pritom v mimoriadne dôležitej fázy procesu, v ktorej sa vyberajú členovia súdnej poroty. Federálni žalobcovia požadujú pre Carnajeva trest smrti a práve ochota podporiť ho môže podľa DPA zohrať kľúčovú úlohu pri selekcii porotcov. Dvojitý výbuch v cieľovej rovinke bostonského maratónu zabil 15. apríla 2013 troch ľudí, vyše 260 osôb utrpelo zranenia a desiatky z nich boli natrvalo zmrzačené. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.
      

Prokuratúra 21-ročného Carnajeva obvinila, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky maratónu. Tamerlan zahynul o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies