Byliny, ktoré pomáhajú pri akútnych aj chronických zápaloch

NETKY.SK • 13 September 2019, 16:39 • 2 min
Byliny, ktoré pomáhajú pri akútnych aj chronických zápaloch

Chronické zápaly v tele sú jedným zo spúšťačov mnohých aj vážnych ochorení. Medzi ne patrí napríklad infarkt, Alzheimerova choroba či rakovina. Zápaly taktiež môžu spôsobovať aj depresie, úzkosti a často prebiehajú skryto.

slovakia

left justify in out

K prvým príznakom chronického zápalu patrí dlhodobá vyčerpanosť, zvýšená teplota, únava, hnačka alebo neurčité bolesti na hrudníku, v krku či v bruchu.

 

Najčastejšie dochádza ku skrytým zápalom zubov, močového ústrojenstva, tráviaceho systému, uší či nosných dutín. Ako prevencia aj k preliečeniu sa výborne hodia byliny.

 

Využite silu prírody

 

Strava aj zdravý životný štýl zohrávajú v tom, ako človek svoje ochorenie zvládne, zásadnú rolu. Môžu v manažovaní chronických zápalov pomôcť bylinky? Samozrejme!

 

Topoľovka ružová


Topoľovka tlmí podráždenie slizníc, najmä v ústnej dutine, v žalúdku, v črevách a v dýchacích cestách, preto sa užíva napr. pri bronchitíde alebo chronickom zápale žalúdka a čriev.

 

Pôsobenie topoľovky ružovej je mierne, hodí sa výborne pre liečenie detí i starých ľudí. Najviac účinných látok je v čierno-fialovom kvete, v kvetoch iných farieb je ich menej. Zbiera sa kvet, a to za suchého počasia krátko pred rozvinutím (jún až september).

 

img

 

Repík lekársky


Odvar z vňate sa často prikladá na zápalové miesta na koži. Zrýchľuje hojenie kože, jaziev, rezných poranení a chráni pred vznikom zápalov. Repík sa používal už v starom Grécku. Vyskúšať ho môžete aj na silné akné.

 

img

 

Nátržník husí


Rastie bežne v prírode aj na našich záhradách, zbiera sa hlavne vňať a na jeseň i koreň. Pôsobí protizápalovo hlavne v oblasti čriev, výborný je aj ako kloktadlo pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny.

 

Súrodenec - nátržník strieborný sa odporúča v prípade Crohnovej choroby (chronický zápal tráviacej trubice, tenkého čreva). Nálev sa pripravuje obvyklým spôsobom a pije sa šálka (štvrť litra) štyrikrát denne.

 

img

 

Kapucínka


V ľudovom liečiteľstve je označovaná za silné antibiotikum, ktoré prispieva k doliečeniu opakujúcich sa zápalov predovšetkým močového mechúra, ale tiež priedušiek. Rastie od júna až do konca septembra a pestovať ju môžete v nádobe doma i na záhrade.

 

Vyskúšajte desaťdňovú ozdravnú kúru: Malé množstvo čerstvých listov rozmixujte s vodou v pomere 1: 4, nechajte päť až desať minút odstáť a preceďte. Užíva sa jedna polievková lyžica najlepšie čerstvej šťavy denne.

 

img

 

Bazalka


Používa sa najmä v kuchyni, pretože zlepšuje trávenie. Navyše uľahčuje odkašliavanie a pôsobí protizápalovo, môžete ju využiť ako doplnok liečby chrípky alebo prechladnutia a tiež močových ciest.

 

Kloktanie nálevu bazalky uľavuje pri liečbe ďasien, aftov, bolesti v krku alebo rôznych zápaloch ústnej dutiny. Môže sa tiež použiť ako obklad pri zápaloch stredného ucha. Bazalka pôsobí ako slabé antidepresívum, čo pomáha pri chorobách, ktoré spôsobujú fyzické nepohodlie.

 

img

 

Lebeda


Ide o divokú zeleninu, ktoré sa predtým často používala v kuchyni. Odvar z lebedy je veľmi účinný na kašeľ a zápal priedušiek. Dve polievkové lyžice sušenej rastliny (alebo štyri lyžice čerstvej) zalejte štvrť litrom studenej vody a priveďte do varu.

 

Po dvoch minútach odstavte, nechajte lúhovať pol hodiny, sceďte a vypite. Užívajte kedykoľvek počas dňa a ľubovoľne dlho. Odvar je výborný aj ako pleťová voda na kožné problémy.

 

img

 

Senovka grécka

 

Odpradávna sa tradične pestuje v Stredomorí, v ľudovom liečiteľstve sa jej semená používali hlavne na vonkajšie zápaly.

 

Predtým bylinkári pripravovali z mletej senovky kašu, ktorú používali pre vytiahnutie hnisu z rán alebo vredov či na povolenie stuhnutých svalov. Rastlina rozdrvená na prášok sa krátko povarila s vodou, aby vznikla kaša. K tejto kaši sa pridalo malé množstvo octu. Potom sa zmes v hrubej vrstve natrela na ľanové plátno a obväz bol hotový. K vytiahnutiu hnisu napomáha prítomnosť niacínu (vitamín PP), ktorý urýchľuje hojivé procesy, zlepšuje látkovú výmenu a prietok krvi vlásočnicami. Vnútorne sa používa pri kašli, nadúvaní a hnačkách a na podporu liečby zápalových ochorení.

 

img

 

Skorocel kopijovitý

 

Lekárske štúdie potvrdili jeho účinnosť pri zápaloch dýchacích ciest a zvonka pri zápaloch slizníc a ďasien v ústach.

Bežne sa používa proti kašľu, astme, hemoroidom, a to vo forme čaju, sirupu alebo čerstvo vylisované šťavy z listov. Denná dávka je šesť gramov listov alebo tri polievkové lyžice šťavy či sirupu.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona