Búrky dnes zasiahnu najmä východné Slovensko

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Búrky dnes zasiahnu najmä východné Slovensko

BRATISLAVA - Na strednom a východnom Slovensku sa v nedeľu môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom, vetrom či krúpami. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Brezno, Revúca, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a celý Prešovský a Košický kraj. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Počas prudkého lejaku by mohlo v priebehu 30 minút spadnúť 20 až 30 milimetrov zrážok. Nárazy vetra by mohli dosiahnuť 65 až 85 kilometrov za hodinu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili meteorológovia.

 

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov. Vietor môže polámať konáre, spôsobiť pád slabších stromov či menšie škody na strechách. Rizikom pre ľudí sú poletujúce trosky a nezabezpečené predmety. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku. Výstrahy platia do nedele 20.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies