India má problém s liečbou covid pacientov, pomocnú ruku jej podáva aj nepriateľ

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 12:36 • 2 min
India má problém s liečbou covid pacientov, pomocnú ruku jej podáva aj nepriateľ

Do Indie smeruje medzinárodná pomoc, ktorá má krajine pomôcť s kritickým nedostatkom kyslíka a prudkým nárastom prípadov ochorenia COVID-19. Spojené kráľovstvo už odoslalo prvú dodávku ventilátorov a zariadení na koncentráciu kyslíka. Pomôcť plánujú aj Európska únia (EÚ) či Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

Prvá dodávka pomoci vyrazila z Veľkej Británie v nedeľu a do Indie by mala prísť v utorok. Ďalšie dodávky by mali nasledovať v priebehu tohto týždňa. Britská pomoc zahŕňa 495 kyslíkových koncentrátorov, 120 neinvazívnych ventilátorov a 20 manuálnych ventilátorov.

 

Spory idú bokom 

Pakistan, ktorý má so susednou Indiou napäté vzťahy, jej tiež ponúkol zdravotnícke pomôcky a zásoby. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí cez víkend informovalo, že v rámci gesta solidarity s indickým ľudom Pakistan ponúka podporu vrátane kyslíka, digitálnych röntgenových prístrojov a ďalších položiek. Pakistanská nadácia Edhi tiež ponúkla pomoc v podobe konvoja 50 sanitiek.

 

Zapojí sa aj EÚ 
Európska komisia uviedla, že tiež plánuje do Indie poslať kyslík a lieky. Predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že zhromažďujú "zdroje na rýchlu reakciu na žiadosť Indie o pomoc".

 

img


Nemecké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že krajina skúma možnosti, ako Indii poskytnúť prenosné koncentrátory kyslíka a ďalšie formy pomoci. Francúzsko uviedlo, že Indii poskytne kyslík.

Spojené štáty zase zrušili zákaz posielania surovín do zahraničia, čo umožní Indii vyrábať viac vakcín AstraZeneca. Washington tiež pre Indiu zabezpečí lekárske a ochranné vybavenie.

 

img


India v ostatných dňoch prepisovala globálne rekordy v počte nových prípadov nákazy koronavírusom. V celosvetovom meradle je podľa štatistík Johns Hopkins University na druhom mieste v počte prípadov a na štvrtom v počte úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

 

Situácia v krajine 
V hlavnom meste Naí Dillí pre zlú situáciu predĺžili lockdown a nemocnice naďalej vracajú pacientov späť pretože sú už preplnené. Situácia je zlá aj v ďalších častiach krajiny. Indická vláda schválila plány na 500 závodov na výrobu kyslíka po celej krajine, aby posilnila zásoby.

 


Nárast infekcií v Indii, ktorý vedci pripisujú nákazlivejším variantom, viedol k tomu, že viacero krajín zrušilo lety s Indiou, okrem iných tak spravili Spojené kráľovstvo, Spojené arabské emiráty, Kanada, Nemecko a Holandsko. Susedný Bangladéš zase od pondelka zatvoril hranice s Indiou, aby zamedzil šíreniu vírusu.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies