Bude sa voliť člen Súdnej rady, kandidátom je nominant SNS

NETKY.SK • 9 Február 2017, 14:50 • 2 min
Bude sa voliť člen Súdnej rady, kandidátom je nominant SNS

BRATISLAVA – NR SR bude voliť chýbajúceho člena Súdnej rady. Jediným kandidátom je Roman Huszár, ktorého navrhol ako kandidáta predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Huszár je predsedom jedného z kolégií na bratislavskom krajskom súde.

slovakia

left justify in out

Miesto člena Súdnej rady sa uvoľnilo v decembri, keď sa funkcie vzdal podpredseda krajského súdu v Košiciach Jozef Maruščák. Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes uznesením schválil, že Huszár spĺňa podmienky na voľbu za člena rady.


Člen výboru Alojz Baránik (SaS) kritizoval, že kandidát sa poslancom neprišiel predstaviť, pričom poslancom sa museli predstaviť kandidáti na verejného ochrancu práv. Podľa predsedu výboru Róberta Madeja predstavovanie kandidátov vyplýva z Rokovacieho poriadku, ktorý predstavenie kandidátov na ombudsmana vyžaduje a kandidátov na člena Súdnej rady nie.

 

Bernaťák, ktorý Huszára navrhol, povedal, že ho osobne nepozná, ale má na neho dobré referencie. Baránik tiež kritizoval, že kandidát je z bratislavského krajského súdu, ktorý považuje za najskorumpovanejší na Slovensku. Baránik tvrdil, že opozícia mala málo času na predloženie svojho kandidáta, pretože ich kandidát bol v zahraničí. Madej upozornil, že času bolo dosť, pretože predseda NR SR rozhodol o vypísaní voľby 19. januára.


Podľa Petra Kresáka (Most-Híd) je Súdna rada aj kontrolným orgánom, a preto nie je dobré, že väčšinu v nej majú sudcovia. Upozornil, že aj naposledy prezident SR Andrej Kiska navrhol do funkcie člena rady sudcu a teraz aj NR SR. Súdna rada má 18 členov. V súčasnosti zo 17 členov je 13 sudcov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies