Britský vedec nakrútil krátke video planktónu požierajúceho plastové vlákno

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 13:43 • 2 min
Britský vedec nakrútil krátke video planktónu požierajúceho plastové vlákno

LONDÝN - Britskému vedcovi Richardovi Kirbymu sa podarilo nakrútiť moment, keď planktón prehltol plastové vlákno, čím chce poukázať na to, ako tento materiál ovplyvňuje život v mori.

slovakia

left justify in out

"Keď som to videl, povedal som si, že toto je spôsob, ako ukázať verejnosti problém plastového odpadu v moriach. Upútalo ma, že sa vlákno stočilo v čreve živočícha. Črevá štetinatoústky sú po celej dĺžke ich tela a vlákno zastavilo akýkoľvek pohyb jedla dole črevami," opísal Kirby, podľa ktorého tento incident nie je ojedinelý. Vo vzorke, ktorú nazhromaždil z britských vôd, podľa vlastných slov pozoroval vplyv mikroplastov na planktón už predtým, je to však prvý raz, keď sa mu to podarilo zaznamenať.


Znepokojenie nad Kirbyho zábermi vyjadrila napríklad aj morská biologička Emily Baxter z North West Wildlife Trusts. "Vo svete poznáme približne 100 druhov štetinatoústok. V britských vodách majú zvyčajne dĺžku jeden až dva centimetre. Ich vedecké meno, Chaetognatha, znamená štetinová čeľusť, a presne tak aj vyzerajú. Zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v morskom potravinovom reťazci. Sú predátormi iných planktónových živočíchov a tiež predstavujú dôležitý zdroj potravy pre ryby, kalmáre a ostatných, ktorí sa živia planktónom. Ak by sme aj dnes zastavili produkovanie plastov, následky budú pokračovať ešte veľmi dlhú dobu.Vidíme, že ovplyvňuje spodok potravinového reťazca. Tento problém sa nevyrieši sám," dodala Baxter. 

Podľa OSN je plastový odpad v svetových moriach hlavný environmentálny problém. Organizácia odhaduje, že vo svetových moriach sa nachádza 46 000 kusov plastového odpadu na štvorcovú míľu (2,6 km štvorcových). Program Spojených národov pre životné prostredie (UNEP) spustil kampaň #CleanSeas (čisté moria, pozn. red). "Je najvyšší čas riešiť problém plastového odpadu, ktorý ničí naše oceány. Materiál sa dostal aj do potravinového reťazca. Stáli sme nečinne príliš dlho, až sa problém zhoršil. Musíme to zastaviť," vyhlásil výkonný riaditeľ programu Erik Solheim. OSN tiež odhaduje, že vo svetových vodách sa v súčasnosti nachádza viac ako 51 biliónov kúskov mikroplastov, čo je asi päťsto ráz viac ako je odhadovaný počet hviezd v našej galaxii.  

Jedným z vedcov, ktorí už v minulosti upozorňovali na problém plastového odpadu v oceánoch a vyjadrili znepokojenie nad faktom, že plast je označený ako bezpečný odpad, je aj Mark Browne, ktorý publikoval štúdie o tom, ako plasty ovplyvňujú životné prostredie. "Prenikajú do ekosystémov na globálnej úrovni a toto video sa len pridáva k dôkazom, že polyméry sú bežne prijímané živočíchmi. Kľúčovými otázkami zostáva: ak má tento materiál dopad na životné prostredie, prečo vlády nenahrádzajú problematické produkty bezpečnejšími alternatívami? Ak by ekológovia a inžinieri pracovali spoločne, mohli by odstrániť veci, ktoré ubližujú nášmu prostrediu," dodal Browne pre BBC News. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies