Britský premiér Cameron: Zmeny, ktoré požaduje Británia v rámci EÚ, sú splniteľné

NETKY.SK • 27 Február 2014, 18:07 • 2 min
Britský premiér Cameron: Zmeny, ktoré požaduje Británia v rámci EÚ, sú splniteľné

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes na tlačovej konferencii v Londýne povedal, že on i nemecká kancelárka Angela Merkelová chcú vidieť zmeny v Európskej únii a obaja veria, že sú dosiahnuteľné.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že to, čo navrhujem, ten druh zmien, ktoré chce Británia dosiahnuť... je možný, splniteľný a realizovateľný," citovala ho agentúra Reuters. Cameron dodal, že vláda usporiada do konca roka 2017 referendum, v ktorom dá britskej verejnosti na výber.
      

Keď nedávno navštívil Britániu francúzsky prezident Francois Hollande, povedal, že zmena základnej zmluvy EÚ "nie je prioritou" Paríža. Cameron s ním rokoval na leteckej základni a potom ho zobral do pubu, napísala agentúra DPA. Merkelová naproti tomu dostala dnes zriedkavú príležitosť vystúpiť s prejavom v britskom parlamente, obedovala s Cameronom na Downing Street a neskôr sa stretla na čaji s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci.
      

Posledným zástupcom Nemecka, ktorý pred Merkelovou vystúpil s prejavom k obom komorám britského parlamentu, bol pred takmer 30 rokmi prezident Richard von Weizsäcker (v roku 1986), vyzdvihla DPA.

      

Nemecká kancelárka vo svojom vystúpení schladila britské nádeje, že otvorene podporí reformu EÚ. Súčasne však zmarila aj nádeje tých, ktorí od nej očakávali vyhlásenie, že Európa nie je pripravená "zaplatiť takmer čokoľvek" za to, aby Británia zostala v EÚ, napísala DPA. Merkelová ponúkla Británii obmedzenú podporu reformy, avšak bližšie podrobnosti nespresnila.
      

V tejto súvislosti spomenula svoju osobnú skúsenosť z východného Berlína v roku 1989, keď padol Berlínsky múr. "Som očitý svedok toho, že možnosť zmeny, a zmeny k lepšiemu, je možná," citovala ju DPA. Odmietla však britské obavy z voľného pohybu osôb v rámci EÚ. "Európa bez hraníc je jeden z najväčších úspechov zjednotenej Európy... Všetky členské krajiny, všetci občania z toho majú prospech," vyhlásila. Pripustila však, že "omyly" treba napraviť.
     

Merkelová jasne povedala, že si želá, aby Británia zostala v EÚ, a vyzdvihla ju ako "významného spojenca" v úsilí, aby sa EÚ stala "lepším miestom". "Potrebujeme silné Spojené kráľovstvo so silným hlasom vnútri EÚ," vyhlásila.
      

Podotkla tiež, že v roku 2014 si pripomíname 100. výročie začatia prvej svetovej vojny a 75. výročie začatia druhej svetovej vojny, a vzdala poctu tým, ktorí v oboch vojnách padli. Zjednotenie Európy, vrátane francúzsko-nemeckého spojenectva a 28-člennej EÚ, sa teraz "zdajú byť takmer zázrakom", citovala ju v závere agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies