Britské banky si aj tento rok vyplatia miliardové odmeny

NETKY.SK • 10 Január 2011, 09:16 • 2 min
Britské banky si aj tento rok vyplatia miliardové odmeny

Britské banky si aj tento rok vyplatia miliardové odmeny - Svet Britské banky si po minulom roku vyplatia miliardové odmeny aj tento rok a britská vláda s tým podľa všetkého nič nebude robiť. Pôvodne sľubovala stop takýmto praktikám.

slovakia

left justify in out

Britské banky si po minulom roku vyplatia miliardové odmeny aj tento rok a britská vláda s tým podľa všetkého nič nebude robiť. Pôvodne sľubovala stop takýmto praktikám. Jediné, v čo vláda môže dúfať, je deklarácia zo strany bánk, že vyplatia svojim zamestnancom menej, než by vyplatili bez vládnych výziev. Uviedol to server BBC.
      Najhlasnejším kritikom vysokých odmien bankárov bol britský minister pre podnikanie Vince Cable. Ešte minulý mesiac pre BBC povedal, že koaličná vláda je "pripravená na rázny krok" vzhľadom na výšku odmien v bankovom sektore.  
      Veľké zmeny ale ekonómovia v tomto smere neočakávajú. Predpokladá sa, že napríklad Royal Bank of Scotland tento rok uvoľní na odmeny okolo 1 miliardy libier (1,19 miliardy eur) oproti 1,3 miliardy libier, ktoré dostali bankári v minulom roku. Aj banka Barclays asi zníži ich objem, no stále to bude niekoľkomiliardový balík, keďže za rok 2010 vyplatila podľa odhadov ekonómov odmeny za približne 5 až 6 miliárd libier. Navyše, aj keď sa rozhodnú odmeny znížiť, pohodlne ich vykompenzujú platy, ktoré sa niektorým bankárom zvýšili o 40 %.
      Jeden z britských labouristických poslancov Chuka Umunna kritizoval slabý tlak vlády na banky. "Ešte v roku 2009 (dnešný minister financií) George Osborne uviedol, že (bývalá) vláda by mala konať v prípade neprijateľných odmien bankárov a že je potrebné zaviesť zodpovednejšiu kultúru odmeňovania," povedal Umanna. "No teraz, keď už má v rukách moc, sedí so založenými rukami."
      Zároveň vyzval vládu, aby zaviedla systém povinného zverejňovania odmien, čo znamená, že bude všeobecne známe, koľko manažment bánk zarába.
      Banky, do ktorých vláda v čase krízy naliala miliardy libier, sa však bránia. Tvrdia, že aj keď sa snažia odmeny obmedziť, výrazné škrty urobiť nemôžu. V takom prípade totiž stratia špičkových bankárov v prospech bánk v zahraničí, kde tlak na znižovanie odmien nie je taký výrazný ako v Británii. Chápu, že vysoké odmeny sú z politického a možno aj zo sociálneho hľadiska "rušivý moment", no z ekonomického hľadiska sú nevyhnutné.        

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies