Briti majú na Blízkom východe tajnú stanicu sledujúcu internet

NETKY.SK • 23 August 2013, 09:19 • 2 min
Briti majú na Blízkom východe tajnú stanicu sledujúcu internet

LONDÝN - Británia prevádzkuje na Blízkom východe tajnú základňu, ktorej úlohou je sledovať internetovú a telefonickú komunikáciu a získané informácie poskytovať USA.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom vo štvrtok britský denník Independent. Ten sa odvoláva na dokumenty získané od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Podľa nich sa Briti "napichli" na optický kábel vedúci pod vodnou hladinou a monitorujú komunikáciu v regióne. Údaje následne posielajú do Vládnej komunikačnej centrály (GCHQ) a tá ich poskytuje svojim americkým náprotivkom v Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA). Vplyvný denník však odmietol upresniť krajinu, kde sa tajné zriadenie vlády Spojeného kráľovstva nachádza.

Začiatkom tohto týždňa vyvolalo pobúrenie odhalenie, že vláda donútila denník Guardian zničiť materiál obsahujúci tajné informácie o činnosti amerických spravodajských služieb, ktoré im poskytol Snowden. Vrátenie alebo zničenie dokumentov bolo údajne požiadavkou "veľmi vysokého vládneho predstaviteľa". Guardian totiž stojí za júnovým odhalením špionážnych programov NSA a GCHQ, ktorých terčom je komunikácia miliónov bežných ľudí. Jeho zdrojom boli pritom tisíce dokumentov pochádzajúcich od Snowdena. Tridsaťročnému Američanovi za ich poskytnutie vo vlasti hrozí tvrdý postih, po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk však 1. augusta získal dočasný azyl v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies