Británia chcela vyzbrojiť a cvičiť 100-tisícovú armádu sýrskych vzbúrencov

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 09:47 • 2 min
Británia chcela vyzbrojiť a cvičiť 100-tisícovú armádu sýrskych vzbúrencov

LONDÝN - Británia plánovala vycvičiť a vyzbrojiť stotisícovú armádu sýrskych vzbúrencov na boj proti tamojšiemu prezidentovi Bašárovi Asadovi predtým, než usúdila, že je to príliš riskantné. Podľa agentúry Reuters to na svojej webovej stránke uviedla britská spravodajská stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tajný návrh spred troch rokov v podobe "získaj, vyzbroj, vycvič" bol podľa BBC nápadom generála Davida Richardsa, vtedajšieho náčelníka generálneho štábu britskej armády. Hovorca britského ministerstva obrany článok investigatívneho korešpondenta relácie BBC Newsnight Nicka Hopkinsa odmietol komentovať, píše Reuters.

 

Tajnú iniciatívu údajne zvažoval britský premiér David Cameron i britská národná bezpečnostná rada, ako aj americkí predstavitelia. Richardsova iniciatíva navrhovala preverovanie a cvičenie "značnej" armády umiernených sýrskych vzbúrencov na základniach v Turecku a Jordánsku.

 

OSN tvrdí, že humanitárnu pomoc v Sýrii v súčasnosti potrebuje 10,8 milióna ľudí, z čoho je 4,7 milióna v ťažko dostupných oblastiach. Ďalšie tri milióny Sýrčanov už z krajiny ušli od začiatku tri roky trvajúceho povstania proti Asadovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies