Breivik plánoval zaútočiť aj na kráľovský palác

NETKY.SK • 19 Apríl 2012, 11:29 • 2 min
Breivik plánoval zaútočiť aj na kráľovský palác

Breivik plánoval zaútočiť aj na kráľovský palác - Krimi Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes na súde v Osle vyhlásil, že pôvodne plánoval teroristický útok na vládnu štvrť v nórskom hlavnom meste i sídlo Strany práce. Tretím terčom mal byť pravd

slovakia

left justify in out

img

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes na súde v Osle vyhlásil, že pôvodne plánoval teroristický útok na vládnu štvrť v nórskom hlavnom meste i sídlo Strany práce. Tretím terčom mal byť pravdepodobne kráľovský palác.

Po troch bombových útokoch by podľa Breivikovho pôvodného plánu nasledovalo niekoľko masakier strelnými zbraňami. Nakoniec sa však rozhodol, že od série bombových útokov upustí, citovala agentúra AP. Zostrojenie jednej nálože bolo totiž podľa neho "oveľa ťažšie", než pôvodne predpokladal.

Útok na kráľovský palác chcel zorganizovať tak, aby členovia kráľovskej rodiny zostali nezranení. "Väčšina nacionalistov a kultúrnych konzervatívcov monarchiu podporuje, mňa nevynímajúc," dodal.

Breivik dnes na súde uviedol, že po odchode z Osla na ostrov Utöya, kde vzápätí postrieľal 69 ľudí, očakával konfrontáciu s ozbrojenými policajnými zložkami. Nikto ho však na ceste na ostrov nezastavil.

Na očakávanú prestrelku v Osle sa Breivik podľa vlastných slov pripravoval prostredníctvom videohier. "Šancu na prežitie som odhadoval na menej než päť percent," vyhlásil. "Množstvo času" strávil hraním bojovej hry pod názvom Modern Warfare, citovala agentúra Reuters.

Protimoslimský extrémista sa počas dnešného pojednávania usmieval. Po príchode na súd upustil od nacistického pozdravu. Skupiny zastupujúce príbuzných obetí masakry sa totiž sťažovali na nacistický pozdrav, ktorý Breivik používal od začiatku svojho procesu každé ráno. Tím jeho obhajcov uviedol, že mu tieto sťažnosti tlmočili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies