Bratislavský Viva Musica! festival sa začína dnes večer na Hlavnom námestí

NETKY.SK • 26 Jún 2015, 10:19 • 2 min
Bratislavský Viva Musica! festival sa začína dnes večer na Hlavnom námestí

BRATISLAVA - Otvorenie pomyselných brán Viva Musica! festivalu a 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava budú môcť fanúšikovia hudby, ale aj náhodní okoloidúci a turisti zažiť už dnes večer na Hlavnom námestí v Bratislave. Otvorí ho veľký projekt s názvom Viva Konzerva!

slovakia

left justify in out

Na pódiu na Hlavnom námestí sa dnes večer predstavia výlučne umelci, ktorí študujú alebo študovali na bratislavskom Konzervatóriu, ktoré dovŕšilo v tomto roku 95. rok svojej existencie. Bude to 14 spevákov, osem inštrumentálnych sólistov, šesť dirigentov a symfonický orchester, zložený zo študentov a absolventov konzervatória, ktorý bol vytvorený špeciálne pre tento večer. Vystúpia Adriana Kučerová, Ľubica Vargicová, Dalibor Jenis, Filip Tůma, Simona Houda-Šaturová a Otokar Klein. V rámci otváracieho koncertu sa predstaví aj Janoska Ensemle, Fragile, huslista Karol Daniš, ktorý sa už ako päťročný sa stal mimoriadnym študentom tejto školy a ako 14-ročný získal prvé miesto na Medzinárodnej súťaži mladých huslistov Louisa Spohra vo Weimare, Marián Lapšanský na klavíri a okrem iných osobností, inštrumentalistov a hercov budeme mať možnosť vidieť a počuť nové talenty, ktoré sa rodia pod krídlami Konzervatória. Jedným z nich je mladý fenomenálny klarinetista Martin Adámek.

 

Martin Adámek je študentom posledného ročníka v hre na klarinete u Petra Drličku a zároveň študuje na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Na svojom konte má množstvo ocenení z domácich i zahraničných súťaží. Medzi najvýznamnejšie patrí dvojnásobné absolútne víťazstvo na Súťaži študentov slovenských konzervatórií, prvé miesto a titul laureáta na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka v Brne a prvé miesto na Medzinárodnej súťaži i Concorso ANEMOS v Ríme.

 

Večerom bude sprevádzať Robo Roth. Pre tých, ktorí sa na ňom nebudú môcť zúčastniť, určite poteší, že bude snímaný RTVS a vysielaný v priamom prenose na Dvojke. Spoluorganizátorom Viva Musica! festivalu je Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je zároveň zriaďovateľom Konzervatória v Bratislave.

 

V nedeľu 28. júna Viva Musica! v spolupráci so Slovenským národným divadlom prenesie operu spolu s kulisami a kostýmami na Hlavné námestie, pod holé nebo. Opera Giovanniho Paisiella s názvom Kráľ Teodor v Benátkach bude prvou open air operou v histórii festivalu. Predstavenie bude unikátom v rámci európskeho kontextu.

 

Festival tento rok ponúkne desať koncertov od konca júna až do konca augusta. Koncerty sa tak ako v uplynulých rokoch budú konať v Starej tržnici a na Hlavnom námestí, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory ako Nádvorie Starej radnice, Nu Spirit Club, Aegon arena a priestory určené na komornejšie a zvukovo náročnejšie projekty, ktoré sa uskutočnia v Redute či v Dóme sv. Martina.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies