BMW testuje blockchain na sledovanie najazdených kilometrov

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 18:00 • 2 min
BMW testuje blockchain na sledovanie najazdených kilometrov

MNÍCHOV – Globálny automobilový gigant BMW spustil pilotný program blockchain platformy na sledovanie najazdených kilometrov v prenajatých vozidlách prostredníctvom svojho inovačného programu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Táto iniciatíva sa uskutočňuje v spolupráci s blockchain startupom DOVU, jedným z piatich začínajúcich podnikov, ktoré spolupracovali s BMW Group UK ako súčasť firemného Innovation Labu. DOVU vyvinula systém, ktorého cieľom je motivovať vodičov, aby zaznamenávali najazdené kilometre v prenajatých alebo vypožičaných vozidlách.

 

"Myšlienkou je, že systém pomáha BMW pochopiť, akou aktivitou prechádzajú ich vozidlá a aký to ma na ne dopad," vysvetlil vedúci produktového útvaru DOVU Alex Morris.

 

img

 

Morris ďalej dodal, že vodiči, ktorí sa zúčastňujú tohto programu, dostávajú tokeny výmenou za svoje údaje. "To, čo robíme, je, že sa v podstate pokúšame vybudovať kruhovú ekonomiku na platforme DOVU. Vodiči môžu získať tokeny, ale zároveň ich budú môcť použiť aj na služby, napríklad získať za ne náhradné pneumatiky alebo niečo podobné. Náš partner, v tomto prípade BMW, definuje kategorizáciu odmeny v inteligentnej zmluve. Ak sú splnené parametre pre inteligentnú zmluvu, vodiči dostanú tokeny."

 

BMW sa rozhodlo vymedziť parametre pre získanie tokenov prostredníctvom najazdených kilometrov, keďže súčasné automatické systémy sledovania najazdených kilometrov sú nespoľahlivé a neposkytujú informácie, ktoré by spoločnosť mohla skutočne používať. V dôsledku toho pilotný program vyžaduje, aby vodiči prenajatých alebo vypožičaných vozidiel zaznamenali každý týždeň počet najazdených kilometrov, ktorý sa bude ukladať do blockchainu DOVU.

 

img

 

"V súčasnosti sú najazdené kilometre najdôležitejším faktorom hodnoty pri predaji vozidiel," povedal Morris.

 

Okrem toho chce startup DOVU začať spolupracovať s inteligentnými mestskými prostrediami a s niekoľkými mestami sa už začali diskusie. Tie by mali určiť, ako môžu byť príjmy a výdavky začlenené do verejnej dopravy a ďalších aspektov metropolitnej oblasti.

 

 

 

 

Projekt prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako spoločnosť DOVU, dokončila svoju počiatočnú ponuku mincí (ICO) vo výške 6 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies