Biely dom dôrazne odsúdil únik tajných informácií o vojne v Afganistane

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:13 • 2 min
Biely dom dôrazne odsúdil únik tajných informácií o vojne v Afganistane

Biely dom dôrazne odsúdil únik tajných informácií o vojne v Afganistane - Politika Spojené štáty americké dôrazne odsúdili únik tajných informácií o vojne v Afganistane, ktoré v noci nadnes zverejnil internetový portál WikiLeaks. Ide približne o 92.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty americké dôrazne odsúdili únik tajných informácií o vojne v Afganistane, ktoré v noci nadnes zverejnil internetový portál WikiLeaks.
      Ide približne o 92.000 amerických vojenských záznamov o šiestich rokoch vojny v Afganistane, od januára 2004 do decembra 2009. Týkajú sa obdobia pred novou afganskou stratégiou amerického prezidenta Baracka Obamu.
      Americké noviny New York Times, londýnsky denník Guardian a nemecký týždenník Der Spiegel získali prístup k tajným informáciám prednostne s tým, že ich tiež neuverejnia skôr ako v nedeľu.
      Dokumenty obsahovali aj neoznámené prípady smrti afganských civilistov a detailné popisy tajných akcií jednotky Task Force 373, ktorá mala za úlohu likvidovať významných povstalcov a teroristov.
      Biely dom odsúdil zverejnenie tajných dokumentov, pretože môžu ohroziť národnú bezpečnosť a "životy Američanov a ich partnerov", uviedol Obamov bezpečnostný poradca James Jones. Povedal, že z Wikileaks sa nesnažili kontaktovať vládu.
      Podľa denníka New York Times je v dokumentoch vyjadrená tiež obava Spojených štátov, že tajná služba Pakistanu, ktorý je spojencom Washingtonu, vlastne pomáha afganským povstalcom.
      Jones konštatoval, že "nezodpovedný únik" dokumentov nebude mať vplyv na stále platný záväzok USA prehlbovať partnerstvo s Afganistanom a Pakistanom, aby porazili spoločných nepriateľov.
      Noviny Guardian informovali, že na zozname osôb, ktoré treba zajať alebo zabiť, bolo viac ako 2000 vyššie postavených príslušníkov Talibanu a al-Káidy.
      Zoznam je známy ako JPEL (spoločný zoznam priorít), z ktorého jednotka Task Force 373 vyberala svoje ciele. Dokumenty ukazujú, že pri týchto akciách boli aj civilné obete.
      "Materiál vrhá priame svetlo na každodennú brutalitu a trápenie vojny. Zmení to verejnú mienku, a tiež mienku ľudí s politickým a diplomatickým vplyvom," povedal Julian Assange, zakladateľ Wikileaks.
      Ako ďalej uviedol Assange, tieto údaje sú najobsiahlejším popisom vojny, aký sa kedy "vyskytol o prebiehajúcom ozbrojenom konflikte".
      Podľa Assangeho slov sa pred uverejnením celý materiál overil, či by podrobnosti naozaj nemohli ohroziť amerických vojakov, nasadených v Afganistane, alebo ich spojencov.
      Internetový portál Wikileaks zbiera tajné oficiálne dokumenty z anonymných zdrojov, aby informoval o nešvároch v spoločnosti a poukázal na ne.
      Násilie v deväťročnej vojne Afganistane je teraz najväčšie od jej začiatku. Tisícky ďalších vojakov, ktorých v decembri vyslal Obama, vystupňovali úsilie vyhnať povstalcov z ich tradičnej bašty na juhu.
      Hlavný šéf americkej armády - admirál Mike Mullen - očakáva v niekoľkých najbližších mesiacoch zintenzívnenie bojov a viac obetí z radov vojakov spojeneckých síl. Do konca roku je však stále dosiahnuteľný cieľ Washingtonu zmeniť situáciu v neprospech povstalcov.
      Mullenove vyjadrenia prišli po oznámení Talibanu, že hnutie zadržalo jedného z dvoch príslušníkov amerického námorníctva, ktorí v piatok zablúdili na povstaleckom území.
      Jedného z vojakov príslušníci Talibanu uniesli, druhého zabili a majú jeho telo. Hovorca NATO vyhlásenie hnutia nekomentoval. Americké námorníctvo stále eviduje oboch vojakov ako nezvestných.

Zdroj: TASR, DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies