Bielorusko vydalo zatykač na ruského miliardára Kerimova

NETKY.SK • 2 September 2013, 14:40 • 2 min
Bielorusko vydalo zatykač na ruského miliardára Kerimova

MINSK - Bieloruské úrady vydali zatykač na ruského miliardára Sulejmana Kerimova, ktorý je spoluvlastníkom moskovskej spoločnosti Uralkali na výrobu potaše. Spoločnosť je zapletená do mocenského boja o možnosť vývozu tohto materiálu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zatýkač na Kerimova vyšiel týždeň po tom, ako generálneho riaditeľa firmy Uralkali Vladislava Baumgartnera zadržali v Bielorusku pre podozrenie zo "zneužívania svojich právomocí". Spoločnosť Uralkali v júli opustila výrobný podnik, ktorý mala spolu so svojim partnerom v Bielorusku. To vyvolalo v bývalej sovietskej republike strach z rozpútania cenovej vojny s Ruskom. Analytici opísali zatknutia a obvinenia zo strany Bieloruska ako odvetný akt proti Moskve.

Ruské úrady požadujú okamžité prepustenie Baumgartnera. Vyšetrovací výbor v Bielorusku dnes oznámil, že Kerimov je podozrivý zo zneužitia právomocí. V prípade dokázania viny môže dostať trest desať rokov za mrežami.

Potaš, alebo uhličitan draselný, je dôležitou surovinou pri výrobe skla, v textilnom a papierenskom priemysle. Je súčasťou pracích práškov, zmesi vo vodných hasiacich prístrojoch a využíva sa aj ako umelé hnojivo v poľnohospodárstve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies