Bernanke: Fed bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike, kým to bude potrebné

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:34 • 2 min
Bernanke: Fed bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike, kým to bude potrebné

WASHINGTON - Americká centrálna banka Fed bude podľa svojho odchádzajúceho šéfa Bena Bernanka pokračovať v ultrauvoľnenej menovej politike, kým to bude potrebné. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Americká ekonomika sa síce zotavuje, ale ešte stále na tom nie je tak, aby to umožnilo centrálnej banke sprísniť menovú politiku. Bernanke vo svojom prejave pred ekonómami vo Washingtone v utorok (20. 11.) večer uviedol, že Federálny rezervný systém (Fed) ponechá svoj kľúčový úrok nízko ešte dlho potom, čo ukončí program nákupu dlhopisov, a zrejme dlhší čas aj potom, čo miera nezamestnanosti v USA klesne pod 6,5 %.

Až silné oživenie ekonomiky umožní Fedu, aby postupne začal sprísňovať menovú politiku a obmedzovať využívanie nekonvenčných nástrojov, ako je nákup dlhopisov. Fed aktuálne nakupuje dlhopisy a hypotekárne cenné papiere mesačne za 85 miliárd USD (62,95 miliardy eur). Týmto spôsobom chce udržať na nízkej úrovni dlhodobé úrokové sadzby, a tým podporiť oživenie ekonomiky a zotavovanie na trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies