Berlusconi si pred odstúpením kladie podmienky

NETKY.SK • 12 November 2011, 05:07 • 2 min
Berlusconi si pred odstúpením kladie podmienky

Berlusconi si pred odstúpením kladie podmienky - Politika Odstupujúci taliansky premiér Silvio Berlusconi je pripravený podporiť dočasnú vládu, ktorú by viedol bývalý eurokomisár Mario Monti, kladie si ale určité podmienky. Keďže jeho stredopravá strana Ľ

slovakia

left justify in out

img

Odstupujúci taliansky premiér Silvio Berlusconi je pripravený podporiť dočasnú vládu, ktorú by viedol bývalý eurokomisár Mario Monti, kladie si ale určité podmienky. 
Keďže jeho stredopravá strana Ľud slobody (PdL) zostáva najsilnejšou samostatnou stranou v parlamente, chcel by Berlusconi rozhodovať o podpredsedovi vlády a spolurozhodovať o vládnom programe, uviedla dnes agentúra APA.
Ako rezonuje v rímskych vládnych kruhoch, v súvislosti s postom vicepremiéra Berlusconi spomína meno svojho štátneho tajomníka Gianniho Lettu.
Faktom zostáva, že Berlusconiho strana sa stále nevie dohodnúť na účasti na dočasnej vláde s najsilnejšou opozičnou stranou - stredoľavou Demokratickou stranou (PD). Viacero vedúcich predstaviteľov PdL nechce podporiť vládu s účasťou ľavice. Berlusconiho partneri z pravicovopopulistickej Ligy severu oznámili, že pokiaľ by sa premiérom mal stať Monti, pôjdu do opozície. Strana Umberta Bossiho preto požaduje predčasné parlamentné voľby.
Dnes podvečer bude taliansky Senát hlasovať o opatreniach na zavedenie ekonomických reforiem, ku ktorým nabáda EÚ. Na hlasovaní sa po prvý raz zúčastní aj Monti, ktorého prezident Giorgio Napolitano v stredu vymenoval za doživotného senátora. To je v Ríme považované za signál, že Napolitano chce bývalého európskeho komisára poveriť zostavením novej vlády.
Balíček opatrení na zavedenie ekonomických reforiem by mal byť v sobotu schválený aj v dolnej komore talianskeho parlamentu. Potom Berlusconi pravdepodobne podá demisiu, čo by mohlo vydláždiť cestu pre konzultácie v súvislosti s vytvorením dočasnej vlády pod Montiho vedením, zaznieva z Ríma.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies