Benedikt XVI. rezignoval: Už nie som pápež, som pútnik

NETKY.SK • 1 Marec 2013, 07:57 • 2 min
Benedikt XVI. rezignoval: Už nie som pápež, som pútnik

Benedikt XVI. rezignoval Už nie som pápež, som pútnik - Politika Presne o 20.

slovakia

left justify in out

img

Presne o 20.00 h SEČ nadobudla účinnosť jeho abdikácia, ktorej symbolickým znakom bolo uzavretie brány jeho rezidencie v Castel Gandolfe.

Na Pápežskom paláci v mestečku južne od Ríma spustili vlajku a švajčiarska garda ukončila svoju službu pri strážení budovy. Na námestí pred palácom sa ešte raz ozvali volania "Viva il Papa" a znova zazneli zvony.

Benedikt XVI. je prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie hlavy katolíckej cirkvi.

Jeho abdikáciou sa dnes večer začalo obdobie sedisvakancie (sede vacante), uprázdneného pápežského stolca, ktoré bude trvať až do zvolenia nového pápeža na marcovom konkláve.


V piatok 1. marca sa vo Vatikáne začne generálna kongregácia, na ktorej sa zídu kardináli-volitelia, aby pripravili tajnú voľbu nástupcu Benedikta XVI.

Podľa zmien v kánonickom práve, ktoré nedávno urobil pápež, sa konkláve môže začať skôr ako 15 dní po uvoľnení pápežského stolca. 

V praxi to znamená, že kardináli rozhodnú o začiatku konkláve sami.

Posledný pozdrav

Pápež Benedikt XVI. sa dnes presunul z Vatikánu do letnej rezidencie v Castel Gandolfe, kde strávi prvé týždne po odstúpení z úradu hlavy katolíckej cirkvi.

Z balkóna rezidencie ešte naposledy pozdravil veriacich. "Už nie som pápež, som pútnik, ktorý začína poslednú časť svojej púte na Zemi," povedal Benedikt XVI. po taliansky.

Bránu Pápežského paláca v Castel Gandolfe krátko pred príletom Benedikta XVI. otvorili. Na námestí pred palácom bolo podľa polície približne 4000 ľudí, bolo však preplnené a preto mnohí ďalší zaplnili aj okolité ulice.

Benedikt XVI. sa predtým v Apoštolskom paláci rozlúčil s predstaviteľmi Vatikánu a okolo 17.00 h ho opustil, aby na vŕšku vo Vatikánskych záhradách nasadol do vrtuľníka. Pri odlete sa v Ríme rozozvučali zvony. Cesta do Castel Gandolfa trvala asi 15 minút.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies