Belgický premiér navrhol väčšie zdanenie kráľovskej rodiny

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 13:49 • 2 min
Belgický premiér navrhol väčšie zdanenie kráľovskej rodiny

BRUSEL - Belgický premiér Elio Di Rupo predložil parlamentu návrh na prepracovanie systému dotácií pre členov kráľovskej rodiny. Navrhovanou novinkou je povinnosť kráľovského dvora predkladať daňové priznania, uviedla tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

V súlade s odporúčaním Senátu z júla 2009, v rámci kráľovského dvora štátne dotácie dostáva už len dedičný princ alebo princezná, pozostalý manžel alebo manželka bývalého monarchu, pozostalý manžel alebo manželka dediča trónu a tiež panovník, ak sa vzdá svojej funkcie a odíde do dôchodku. Podľa tohto zákona sú štátne dotácie nezlučiteľné s výkonom akéhokoľvek plateného povolania.

Časť štátnych dotácií, ktorá sa rovná platu vysokého štátneho úradníka z oblasti súdnictva či verejnej správy nepodlieha zúčtovaniu a zdaňovaniu. Zvyšok alokácií podlieha kontrole Dvora audítorov. Hlavné činnosti kráľovskej rodiny sú každý rok predmetom verejnej správy, v ktorej sú špecifikované aj náklady na ich činnosť.  

V návrhu, predloženom parlamentnému výboru pre inštitucionálne reformy, Di Rupo odporúča, aby aj členovia kráľovskej rodiny podliehali zdaneniu v oblasti individuálnej dane z príjmu, spotrebných daní i DPH.

Navrhované zmeny sa týkajú aj poskytovania úradného ubytovania pre členov kráľovskej rodiny. Po novom by to malo byť umožnené iba obmedzenému počtu rodinných príslušníkov: kráľovi a kráľovnej, korunnému princovi, manželke po zosnulom monarchovi a panovníkovi, ktorý sa vzdá trónu.

Podľa platnej medziinštitucionálnej dohody sa plánovala reforma štátnych dotácií pre kráľovský dvor až po výmene panovníka. V nadväznosti na diskusie, ktoré vznikli po založení nadácie kráľovnej Fabioly, matky súčasného kráľa Alberta II., a po prevode nehnuteľností v Španielsku na jej synovcov, premiér Di Rupo oznámil, že chce túto reformu urýchliť.

Členovia parlamentného výboru vzal premiérov návrh na vedomie, v pondelok počas hlasovania sa však nenašla dostatočná zhoda pre jeho prijatie a preto sa očakáva prepracovanie tohto návrhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies