Belgický parlament je rozhodnutý meniť ústavu pre účinnejší boj s terorizmom

NETKY.SK • 26 November 2015, 13:08 • 2 min
Belgický parlament je rozhodnutý meniť ústavu pre účinnejší boj s terorizmom

BRUSEL - Belgický parlament oznámil, že na dnešnom plenárnom zasadnutí zriadi osobitnú komisiu pre boj proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Pred komisiu sa budú musieť dostaviť všetci ministri, ktorých kompetencie sa týkajú tejto oblasti. Komisia rovnako zváži potrebu legislatívnych zmien vrátane zmeny ústavy, ak má fungovať navrhnutý súbor 18 opatrení na boj proti terorizmu, ktoré navrhla federálna vláda.

 

Medzi navrhnutými opatreniami je aj zmienka o revízii ústavy, ktorá by umožnila vyšetrovacím orgánom predĺžiť dočasnú väzbu osôb podozrivých z teroristickej činnosti až na 72 hodín. V súčasnosti je podľa článku 12 ústavy možná iba 24-hodinová väzba.

 

Ďalšie legislatívne zmeny sa týkajú domových prehliadok a policajných razií. Platný zákon zakazuje domové prehliadky medzi 21.00 h večer a 5.00 h ráno. Vyšetrovacie orgány v prípade teroristických trestných činov žiadajú možnosť časovo neobmedzených zásahov, počas celých 24 hodín.

 

Nové právne úpravy už predvídajú uväznenie takzvaných zahraničných bojovníkov, čiže občanov krajiny, ktorí odišli bojovať do Sýrie alebo Iraku, po ich návrate do Belgicka.

 

Belgická vláda chce takisto uplatňovať systém zbierania údajov o všetkých cestujúcich v doprave, vrátane leteckej dopravy, a to aj bez toho, aby počkala na rozhodnutie Európskej únie v tejto oblasti.

 

Mnohé z opatrení, ktoré presadzuje vláda, sú predmetom diskusií o rovnováhe medzi slobodou a bezpečnosťou občanov.

 

Parlament sa ako prvý krok rozhodol urobiť prehľad o činnosti polície a spravodajských služieb, aby sa zistilo, či z ich strany došlo k nejakým chybám a či sa niektorým udalostiam dalo predísť. Výsledky tohto prieskumu chce parlament ohlásiť do konca februára 2016. Ďalším krokom je vytvorenie Protiteroristického výboru, čiže špecializovanej skupiny v parlamente, ktorej úlohou bude dohliadať na zlepšenie právneho systému, súdneho systému a tajných služieb, aby bolo možné účinnejšie bojovať proti terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies