Belgicko chce sprístupniť údaje o možných džihádistoch aj miestnym samosprávam

NETKY.SK • 23 Február 2015, 12:48 • 2 min
Belgicko chce sprístupniť údaje o možných džihádistoch aj miestnym samosprávam

BRUSEL - Okolo 350 až 380 mien občanov Belgicka sa v súčasnej dobe nachádza na zoznamoch potenciálnych džihádistických bojovníkov, ktoré používa belgická polícia a spravodajské služby, informovala dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Jan Jambon v nedeľu, po návrate z Bieleho domu vo Washingtone, kde sa zúčastnil konferencie o bezpečnosti, oznámil, že chce vytvoriť takzvané dynamické databázy, ku ktorým by mali prístup aj miestne samosprávy. Tie môžu účinne a včas zachytiť signály o podozrivom správaní zradikalizovanej moslimskej mládeže.
     

V súčasnej dobe údaje o belgických džihádistoch, o ich pohybe a kontaktoch zbiera Štátna bezpečnosť a útvary Vojenskej spravodajskej služby, ktoré sa spoliehajú na svoje vlastné zdroje a tiež na informácie od medzinárodných partnerov. V prípade súdneho vyšetrovania sa k týmto údajom môžu dostať aj policajní vyšetrovatelia a prokurátori.   
     

Cieľom ministra vnútra je, aby sa potrebné údaje automaticky dostávali aj na úroveň miestnej samosprávy. Vytvorenie ním navrhovanej dynamickej databázy, ku ktorej by mali prístup aj predstavitelia miestnych policajných síl, je jedným z dvanástich opatrení, ktoré vláda oznámila v januári po zásahu protiteroristického útvaru v meste Verviers. Zásah viedol k rozbitiu jednej džihádistickej bunky a predišiel plánovaným teroristickým útokom v Bruseli. 

     

Z hľadiska medzinárodnej spolupráce belgická federálna justičná polícia zásobuje novými údajmi americké Centrum na preverovanie teroristov (TSC) a zároveň konzultuje databázy tohto centra, v ktorom sa nachádzajú státisíce mien teroristov alebo potenciálnych teroristov, zozbieraných na základe spoločnej snahy 16 amerických spravodajských agentúr a ich medzinárodných partnerov. Minister Jambon pripomenul, že do tejto databázy majú prístup aj belgické tajné služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies