Belgická dôchodkyňa ako prvá ubytovala sýrskych utečencov vo svojom dome

NETKY.SK • 5 Október 2015, 08:11 • 2 min
Belgická dôchodkyňa ako prvá ubytovala sýrskych utečencov vo svojom dome

BRUSEL - V Belgicku sa výzva "Zoberte si ich domov" spájaná s utečencami stala realitou. Tlačová agentúra Belga v nedeľu informovala o prvej sýrskej rodine, ktorá na úteku pred vojnou vďaka občianskej platforme pomáhajúcej utečencom našla nový domov na severe Belgicka.

slovakia

left justify in out

Prvú sýrsku rodinu ubytovali do belgickej rodiny v meste Hasselt na severe krajiny. Stalo sa tak na základe výziev občianskej platformy pomáhajúcej utečencom zo Sýrie. Päťčlenná sýrska rodina pôvodom z mesta Aleppo prišla do Bruselu 18. septembra a po predbežnom, prípravnom pobyte v Bruseli prišli do Hasseltu, do domu 72-ročnej Belgičanky.

 

Belga neuviedla ich priezvisko, spresnila však, že Abdurrazzák, hlava rodiny, pracoval pôvodne ako dekoratér, jeho manželka Latífa má diplom špecialistky na fyzickú prípravu športovcov. Z rodnej krajiny ušli so svojimi tromi deťmi, dcérami Farah (10 rokov) a Halou (6) a synom Ahmadom (8).

 

Latífa sa prostredníctvom médií poďakovala všetkým belgickým rodinám, ktoré sa rozhodli ubytovať utečencov z jej krajiny.

 

"Vďaka Belgicku a belgickým občanom, ktorí otvorili svoje dvere ľuďom, ktorých nikdy predtým nevideli a ktorým pomohli," cituje Belga slová sýrskej utečenky, ktorá zároveň vyjadrila nádej, že jej deti budú chodiť do školy v Belgicku.

 

Belgická dôchodkyňa, ktorá poskytla svoj dom pre sýrsku rodinu, uviedla, že sa tak rozhodla preto, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou.

 

"Oni neumierajú od hladu vo svojej krajine. Sú zo strednej spoločenskej triedy. Mali prácu, auto, dom... Chcem odkázať Belgičanom, aby neváhali a otvorili im svoje srdcia na čas, kým vlády nevyriešia tento problém," uviedla na adresu utečeneckej krízy Belgičanka, ktorú Belga predstavila ako Marcelle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies