Belgičania sa už necítia vo svojej vlasti ako doma. Kvôli imigrantom

NETKY.SK • 21 Január 2018, 06:54 • 2 min
Belgičania sa už necítia vo svojej vlasti ako doma. Kvôli imigrantom

Masívny prílev moslimských migrantov do Belgicka spôsobil, že sa dve tretiny Belgičanov domnievajú, že ich národ čelí narastajúcej invázii. Tento pocit je prevažujúci u starších osôb nad 65 rokov, kde si to myslí až 85 percent opýtaných.

slovakia

left justify in out

Dve tretiny opýtaných z celkového počtu 4734 respondentov tejto rozsiahlej štúdie si myslí, že v Belgicku je príliš mnoho migrantov  a 77 percent z nich súhlasí s výrokom: "Dnes sa tu necítime doma ako pred tým (pred masovou migráciou)".

 

Štúdia bola iniciatívou verejnoprávnej RTBF a liberálneho média Le Soir, realizoval ju výskuný inštitút Survey and Action.

 

Śtúdia, ktorá sledovala postoje francúzsky hovoriacich Belgičanov (Valónov) a ako sa tieto postoje zmenili od posledej štúdie v roku 1997, sa sťažuje, že obyvatelia sa stali viac xenofóbni. "Výsledky vyvolávajú veľa otázok, ale odhaľujú spoločnosť, ktorá je naplnená strachom a odmietnutím inakosti," informuje RTBF. 

 

Nadácia This is Not a Crisis, ktorá sa na štúdii tiež podieľala a ktorej cieľom je boj s populizmom a hovorí, že spoločnosť na Západe musí prejsť trvalou transformáciou, si počas štúdie všimla nárast skutočnej protimoslimskej paranoje medzi Belgičanmi, ktorá podľa nich nabrala patologické rozmery.

 

Podľa 74 percent opýtaných je Islam netolerantným náboženstvom, kým 60 percent respondentov tvrdí, že prítomnosť toľkých moslimov v ich krajine predstavuje hrozbu pre ich identitu. Len 12 percent opýtaných verí, že Islam je pre Belgicko obohatením. 

 

Nadácia na svojich stránkach tvrdí, že jej misiou je nahradiť Európu, v ktorej sú ľudia "nacionalistickí, kmeňoví, xenofóbni, odťažití, uzavretí a nostalgickí ohľadom hraníc" takou Európou, ktorá bude "kozmopolitná, univerzalistická, inkluzívna, otvorená, so silným legitímnym občianstvom a uznaním pre diverzitu."

 

V štúdii boli zahrnutí aj belgickí moslimovia, teda moslimovia, ktorí do Belgicka prišli z nejakej inej krajiny (tvorili zhruba desatinu respondentov), ktorí už tak "otvorení, inkluzívni a diverzní" neboli. 33 percent z nich priznalo, že nemajú radi západnú kultúru, 29 percent verí, že islamské zákony sú nadradené belgickým a 34 percent priznáva, že by preferovali politický systém inšpirovanáý Koránom. 59 pecent belgických moslimov by odsúdilo syna, keby si vybral nemoslimskú patnerku, a 54 percent by jednalo rovnako v prípade dcéry.

 

No nevítali by ste ich s otvorenou náručou?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies