Barroso a ďalší funkcionári EÚ budú vypovedať v prípade Dalli

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 18:44 • 2 min
Barroso a ďalší funkcionári EÚ budú vypovedať v prípade Dalli

BRUSEL/LUXEMBURG - Predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa predvolali na 7. júla pred Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu, aby svedčil v prípade Dalli.

slovakia

left justify in out

Súd odročil na júlový termín rozhodnutie o tom, či bývalý eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov John Dalli, zastupujúci Maltu, bol alebo nebol nútený odstúpiť zo svojej funkcie v októbri 2012 v súvislosti s údajnou korupčnou aférou spojenou s ovplyvňovaním európskej legislatívy v prospech tabakového priemyslu.
     

"Na 7. júla boli predvolaní viacerí poprední funkcionári EÚ, aby pred súdom podali svedectvá v prípade Dalli," uvádza sa v správe Súdneho dvora EÚ.
     

Okrem predsedu EK a bývalého komisára Dalliho chce súd vypočuť aj šéfa Barrosovho kabinetu Johannesa Laitenburgera, bývalú šéfku jeho kabinetu Joannu Darmaninovú, generálneho riaditeľa právneho oddelenia Európskej komisie Luisa Romera Requenu a Dalliho bývalého hovorcu Frédérica Vincenta.
     

Súdny dvor EÚ sa snaží určiť, či rozhodnutie, ktorým Barroso vyzval k rezignácii Dalliho, je legálne alebo nie.
     

Dalli bol nútený podať demisiu v októbri 2012. Nebol obvinený z priamej korupcie, ale bolo mu vyčítané, že vedel o pokusoch ovplyvňovať tabakovú smernicu EÚ a neinformoval o tom.
     

Dalli po svojom odstúpení neustále argumentoval, že je nevinný, a naznačil, že je obeťou sprisahania zo strany tabakového priemyslu, pretože jeho úsilím bolo sprísnenie revidovanej tabakovej smernice.
     

Bývalý komisár sa na Súdny dvor EÚ obrátil 16. októbra 2012, keď požiadal o neplatnosť rozhodnutia, ktorým bol vyzvaný rezignovať, a tiež o kompenzácie za utrpené škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies