Banskobystrickí študenti zvíťazili na Majstrovstvách sveta RoboCup

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:45 • 2 min
Banskobystrickí študenti zvíťazili na Majstrovstvách sveta RoboCup

Banskobystrickí študenti zvíťazili na Majstrovstvách sveta RoboCup

slovakia

left justify in out

img

Na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici študujú majstri sveta. Študenti Andrej Chudý, Martin Perešíny a ich kolega Ján Maťaš z Gymnázia J. G. Tajovského zvíťazili na Majstrovstvách sveta RoboCup v Istanbule, v novej náročnej kategórii Záchranár Rescue B. TASR o tom dnes informoval hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Hajnala.

Ich úlohou bolo zostaviť robota, ktorý prejde celým bludiskom a nájde obete katastrofy. "Nášmu tímu konkurovalo 29 družstiev, no najlepší mohol byť len jeden a bol to práve tím našich študentov."

Hajnala vysvetlil, že úlohou plne autonómnych robotov už nie je simulácia záchrany obetí umiestnených na čiernej čiare ako v kategórii A, ale zložitá orientácia v miestnostiach modelu budovy zasiahnutej živelnou katastrofou a oznamovanie polohy zranených. Víťazstvu týchto študentov predchádzali ich úspechy v rakúskom Grazi (2009) a ázijskom Singapure (2010), víťazstvo v národnom kole RoboCup Slovensko 2011. Tiež víťazstvo v medzinárodnej súťaži Trenčiansky robotický deň, kde v konkurencii vyše 40 robotov získali prvé miesto v kategórii driver A a priniesli do Banskej Bystrice Pohár predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

"Vyvrcholením tohtoročnej robotickej sezóny na Slovensku bola aj prestížna súťaž Istrobot v Bratislave, kde naši žiaci obsadili krásne 4. miesto so stratou len šesť sekúnd na víťazného robota," pokračoval Hajnala. Riaditeľka školy Ľubica Ďurišová uviedla: "Z úspechu našich študentov sa teší celá naša škola, všetci sme na nich hrdí a prajeme im, aby napredovali aj v ďalších súťažiach." Vyjadrili sa aj majstri sveta: "Ďakujeme hlavne sponzorom za finančnú podporu, pretože aj vďaka nim sa môžeme tešiť z našich úspechov. Našou najbližšou métou je budúcoročná súťaž MS RoboCup v Mexiku. Veríme, že sa nám to podarí," uviedol Andrej Chudý.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies