Balkán zasiahli silné búrky, vyžiadali si najmenej jednu obeť

NETKY.SK • 23 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Balkán zasiahli silné búrky, vyžiadali si najmenej jednu obeť

PULA/NOVÝ SAD - Chorvátsko a Srbsko postihli v piatkových večerných hodinách prudké búrky sprevádzané mimoriadne silným vetrom, ktoré si vyžiadali jednu obeť a viedli k rozsiahlym materiálnym škodám.

slovakia

left justify in out

Obzvlášť postihnutý bol turistami obľúbený chorvátsky polostrov Istria, kde vyčíňanie počasia spôsobilo značné škody. V meste Novigrad vyvracal vietor stromy, ktoré popadali na obytné prívesy, stany či vozidlá, uviedol tamojší regionálny denník Glas Istre s odvolaním sa na miestne úrady. V chorvátskej dedinke Vrbovsko dokonca miestni videli ako veľké krúpy zabíjajú vtáky, ktoré padali k zemi. 

 

K najväčším škodám malo pritom dôjsť v lokalite určenej na kempovanie na brehu mora. K obetiam či zraneniam osôb však nedošlo, cituje DPA. V Novom Sade, hlavnom meste severosrbskej autonómnej oblasti Vojvodina, prišlo o život dvanásťročné dieťa, ktoré sa v čase búrky nachádzalo vonku. Chlapca našli v bezvedomí pred domom jeho tety, ktorú sa vybral navštíviť. Záchranným zložkám sa ho už nepodarilo oživiť. Presná príčina jeho smrti sa ešte vyšetruje, uviedla verejnoprávna televízia RTS. Srbské médiá priniesli informáciu, že išlo pravdepodobne o zásah elektrickým prúdom v dôsledku popadaných káblov alebo zásah bleskom.

Extrémne búrky zasiahli chorvátsku Istriu a severné Chorvátsko už v piatok. Vlnu búrok sprevádzal veľmi silný vietor a lokálne aj supercelárne búrky. V piatok sa búrka prehnala najskôr cez Slovinsko odkiaľ postupovala s nárazovým vetrom a hustým dažďom až do Chorvátska a následne do Srbska a Bosny a Hercegoviny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies