Armádne zariadenie v Těchoníne je pripravené prijať pacienta s ebolou

NETKY.SK • 12 August 2014, 17:03 • 2 min
Armádne zariadenie v Těchoníne je pripravené prijať pacienta s ebolou

PRAHA - Špeciálne nemocničné zariadenie pre infekčné ochorenia v Těchoníne v Orlických horách, ktoré je súčasťou odboru biologickej ochrany českých ozbrojených síl, by zrejme v prípade výskytu eboly v ČR alebo nutnosti izolovať osoby infikované životunebezpečným vírusom poslúžilo tamojším zdravotníkom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli spravodajská televízia ČT24 a internetový server Novinky.cz.
     

Spomínaná nemocnica splňuje najprísnejšie medzinárodné kritéria biologického zabezpečenia BLS 4, čo prakticky vylučuje možnosť kontaminácie.
     

"Toto zariadenie je plne pripravené na eventuálne prijatie vysoko nákazlivého pacienta," uviedol podľa spomínaného serveru riaditeľ Agentúry vojenského zdravotníctva, brigádny generál Božetich Jurenka. Podľa jeho slov je nemocnica iba podporným prvkom Integrovaného záchranného systému a podporné prvky sa využívajú, ak sú vyčerpané civilné možnosti.
     

Pražská nemocnica Na Bulovke má k dispozícii iba niekoľko lôžok na oddelení, na ktorom garantuje štvrtý stupeň biologickej ochrany. Popri nej je nemocnica v Těchoníne jediným pracoviskom v ČR s podobným atribútom.
     

Těchonínske zariadenie je umiestnené v armádnom areáli, ale od ostatných objektov ho oddeľuje plot. Železobetónová budova je izolovaná a nemôže z nej uniknúť ani vzduch, obsahujúci choroboplodné zárodky. Jednotlivé časti nemocnice oddeľujú vzduchotesné dvere, z ktorých sa vždy môžu otvoriť iba jediné. Každý, kto vstúpi na najvyššie poschodie, na ktorom by mohlo byť umiestnených až osem pacientov, sa musí podrobiť dekontaminácii.
     

Zdravotnícky personál, lekári a ich kolegovia sa pohybujú v bezpečnostných odevoch s vlastným prívodom vzduchu z rozvodu, v ktorom je tlak vyšší, ako v samotných miestnostiach.
     

Drahé zariadenia, vrátane endoskopov, sa dezinfikujú. Jednorázovo využitý zdravotnícky materiál sa po použití zlikviduje vo vlastnej spaľovni v suteréne zariadenia.
     

Preprava pacientov je zabezpečená v špeciálnych plexisklových kontajneroch, ktoré majú po stranách vstavané rukavice umožňujúce poskytnúť nevyhnutnú starostlivosť bez hrozby rozšírenia infekcie. Na streche nemocnice je heliport, čo umožňuje nielen prepravu automobilmi, ale aj vrtuľníkmi.
     

Celková kapacita zariadenia je 28 lôžok pre infikované osoby alebo osoby, u ktorých jestvuje podozrenie z nákazy a ktoré musia zostať počas inkubačnej doby (v prípade eboly 21 dní) v izolácii. Táto kapacita sa však v prípade potreby môže zvýšiť až na 50 pacientov, v prípade izolovaných ľudí až na 100 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies