Arca Capital Pavla Krúpu na súdoch neuspela, vedenie OKD môže nakladať s majetkom

NETKY.SK • 28 December 2016, 17:24 • 2 min
Arca Capital Pavla Krúpu na súdoch neuspela, vedenie OKD môže nakladať s majetkom

PRAHA - Skupina Arca Capital finančníka Pavla Krúpu neuspela na súdoch s návrhom, aby sa orgánom čiernouhoľnej spoločnosti OKD odobralo oprávnenie nakladať s majetkom spoločnosti. Návrh najskôr zamietol ostravský krajský súd a teraz ho zamietol aj Vrchný súd v Olomouci, ku ktorému sa odvolala spoločnosť Arca Services.

slovakia

left justify in out

Senát Vrchného súdu svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že Arca Services nie je členom veriteľského výboru, takže nemôže podať návrh na obmedzenie dispozičných oprávnení orgánov OKD. Túto možnosť má okrem veriteľského výboru už len insolvenčný správca či súd.

 

Arca Services podala v októbri návrh na pôde ostravského krajského súdu v súvislosti s insolvenčným konaním OKD, v ktorom skupina figuruje ako jeden z veriteľov. "Arca ako veriteľ spoločnosti OKD zásadne nesúhlasí s tým, aby orgány OKD, ktoré firmu doviedli do súčasného kritického stavu, naďalej realizovali podnikateľskú činnosť a zostavovali reorganizačný plán spoločnosti OKD," uviedla vtedy hovorkyňa Arca Capital Barbora Hanáková.

 

Krajský súd v Ostrave zamietnutie verdiktu zdôvodnil tým, že na to nie sú dôvody, pretože vedenie OKD spolupracuje s insolvenčným správcom aj veriteľským výborom. Spoločnosť Arca Services sa proti jeho rozsudku odvolala na pôde Vrchného súdu v Olomouci, ktorý návrh opäť odmietol.

 

Krúpova skupina Arca Capital sa v otázke OKD angažuje dlhodobo. Najnovšie, v polovici decembra skupina podala na pôde Národnej centrály proti organizovanému zločinu podnet na obstavenie celého majetku podnikateľa Zdeňka Bakalu. Podľa firmy sa Bakala podieľal na odleve desiatok miliárd korún z čiernouhoľnej spoločnosti.

 

Veritelia firmy už skôr na pôde Krajského súdu v Ostrave rozhodli hlasovaním, že stratový podnik OKD podstúpi reorganizáciu. Pohľadávky OKD presahujú 20 miliárd Kč (739,59 milióna eur). Insolvenčný správca Lee Louda ale väčšinu z nich neuznal. Uznané pohľadávky dosahujú takmer 3 miliardy Kč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies