Arabské štáty obnovili snahy o urovnanie konfliktu v Jemene

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:21 • 2 min
Arabské štáty obnovili snahy o urovnanie konfliktu v Jemene

Arabské štáty obnovili snahy o urovnanie konfliktu v Jemene

slovakia

left justify in out

img

Arabské štáty Perzského zálivu vo štvrtok oznámili, že budú pokračovať v snahách o mierové urovnanie politického konfliktu v Jemene, ktorý eskaloval do bojov medzi kmeňovými ozbrojencami a jednotkami vernými prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.
      Rada pre spoluprácu štátov v oblasti Perzského záliv (GCC) 22. mája prerušila sprostredkovateľské úsilie v Jemene po tom, ako prezident Sálih napriek prísľubom opakovane na poslednú chvíľu odmietol podpísať dohodu o odovzdaní moci.
      "Abdal Latíf Zajjání, generálny tajomník GCC potvrdzuje pokračovanie všetkých snáh smerujúcich k mierovému riešeniu, ktoré ukončí boje a zastaví krviprelievanie v jemenskom ľude," uvádza sa vo vyhlásení GCC.
      V jemenskej metropole Saná medzitým neustávajú pouličné boje medzi príslušníkmi kmeňov a jednotkami vernými prezidentovi. Za posledných desať dní si vyžiadali už najmenej 135 ľudských životov.
      Kompromisnú Západom podporovanú dohodu o odovzdaní  moci v Jemene sprostredkovali vyjednávači z GCC po vlne masových protivládnych protestov. Podľa nej má mať Sálih zaručenú imunitu pred trestným stíhaním, ak do 30 dní odstúpi z funkcie.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies