Amerika spravila veľký krok: Ovplyvní aj Európu

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:31 • 2 min
Amerika spravila veľký krok: Ovplyvní aj Európu

WASHINGTON - Americká centrálna banka rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb, čím naznačila, že americká ekonomika do veľkej miery prekonala problémy spojené s finančnou krízou z rokov 2008-2009. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Po siedmich rokoch na historickom minime zvýšil Federálny rezervný systém (Fed) kľúčové úrokové sadzby podľa očakávaní o štvrť percentuálneho bodu z pásma 0 až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %. Ukončil tak dlhotrvajúce diskusie o tom, či americká ekonomika je dosť silná na to, aby zvládla zvýšenie úverových nákladov. Firmy a spotrebitelia tak teraz môžu očakávať pri niektorých pôžičkách mierne zvýšenie úrokov.

 

Podľa vedenia banky sa totiž podmienky na pracovnom trhu tento rok výrazne zlepšili. Navyše, banka je presvedčená, že v strednodobom horizonte inflácia dosiahne požadované 2 %.

 

Trhy takéto rozhodnutie do veľkej miery predpokladali, keď v nedávnom prieskume pre agentúru Reuters pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb Fedom stanovili na 90 %. Vychádzali z toho, že ostatné údaje o vývoji na pracovnom trhu poukazujú na výraznú tvorbu nových pracovných miest. Banka už niekoľkokrát dala najavo, že si počká práve na vývoj v tvorbe nových pracovných pozícií a podľa toho prijme rozhodnutie.

 

Po oznámení o zvýšení úrokových sadzieb však Fed dal zároveň najavo, že v nasledujúcom období "predpokladá iba postupné zvyšovanie". Tento prísľub predstavuje kompromis medzi predstaviteľmi banky, ktorí tlačili na zvýšenie úrokových sadzieb už niekoľko mesiacov, a tými, ktorí mali pocit, že ekonomika stále na to ešte nie je pripravená.

 

Čo sa týka hodnotenia vývoja americkej ekonomiky, odhady banky sa príliš nelíšia od septembrových prognóz. Centrálna banka očakáva, že nezamestnanosť klesne na budúci rok na 4,7 % a rast ekonomiky by mal v roku 2016 dosiahnuť 2,4 %.

 

Euro je po zvýšení úrokových sadzieb v USA pod tlakom

 

Kurz spoločnej európskej meny sa niekoľko hodín po zvýšení úrokových sadzieb v USA dostal pod tlak. Naopak, dolár posilňuje. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0860 USD, čo je o pol centa menej ako v stredu (16. 12.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0933 USD/EUR.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies