Americká ministerka: Vedeli sme o ceste bostonského útočníka do Ruska

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 09:55 • 2 min
Americká ministerka: Vedeli sme o ceste bostonského útočníka do Ruska

WASHINGTON - Americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová dnes vyhlásila, že jej úrad vedel o vlaňajšej ceste údajného bostonského útočníka Tamerlana Carnajeva do Ruska, a to aj napriek tomu, že jeho meno bolo v cestovnom doklade nesprávne napísané.

slovakia

left justify in out

Vplyvný zákonodarca totiž v predchádzajúcich dňoch povedal, že chyba v mene spôsobila, že FBI (americký Federálny vyšetrovací úrad) prehliadla jeho cestu.

Napolitanovej odhalenie bolo novinkou pre republikánskeho senátora Lindseya Grahama, ktorý ministerke uviedol, že jej informácia protirečí tomu, čo mu povedala FBI.

"Predstavitelia FBI mi povedali, že nevedeli o jeho odchode a návrate, takže by som sa rád s vami o tomto prípade viac porozprával," vysvetlil Graham Napolitanovej, keď vypovedala pred senátnym výborom pre súdnictvo o rozsiahlej prisťahovaleckej legislatíve.

Napolitanová uviedla, že hoci bolo Carnajevovo meno nesprávne zapísané, systém umožnil americkým úradom zachytiť jeho odchod v januári 2012. Ministerka však dodala, že v čase, keď sa o šesť mesiacov vrátil do USA, vypršal už stav ostražitosti FBI voči nemu a tak jeho príchod nebol zaregistrovaný.

"Systém vydal zvukový signál, keď odchádzal zo Spojených štátov. V čase jeho návratu boli všetky vyšetrovania uzatvorené," vysvetlila Napolitanová.

Tamerlanova cesta do Ruska sa teraz zdá ako potenciálne dôležitá pre určenie toho, ako a kedy sa starší bombový útočník z Bostonského maratónu zradikalizoval a či mal kontakty s inými extrémistami. Tamerlan zomrel pri prestrelke s políciou.

Tamerlana Carnajeva prešetrovala FBI na žiadosť Ruska a jeho meno bolo preto zaradené do databázy federálnej vlády, monitorujúcej cesty. Predstavitelia súdnictva a justície to uviedli tlačovej agentúre AP. Jeden z predstaviteľov dodal, že v čase odchodu Carnajeva nebolo potrebné jeho ďalšie sledovanie, pretože FBI vtedy nemala žiadne informácie, ktoré by ho spájali s terorizmom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies