Americká ministerka Clintonová vyzvala Indiu, aby sa v Ázii ujala vedúcej úlohy

NETKY.SK • 21 Júl 2011, 07:30 • 2 min
Americká ministerka Clintonová vyzvala Indiu, aby sa v Ázii ujala vedúcej úlohy

Americká ministerka Clintonová vyzvala Indiu, aby sa v Ázii ujala vedúcej úlohy - Politika India by mala rozšíriť svoj vplyv vo východoázijskom regióne a viac sa angažovať v strednej Ázii. Na návšteve Indie to dnes uviedla americká ministerka zahraničných

slovakia

left justify in out

img

India by mala rozšíriť svoj vplyv vo východoázijskom regióne a viac sa angažovať v strednej Ázii. Na návšteve Indie to dnes uviedla americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      Naí Dillí by podľa nej malo viac uplatňovať svoj politický vplyv, ktorý by zodpovedal jeho ekonomickej váhe.
      "Teraz niet času, keď by si ktokoľvek z nás mohol dovoliť pozerať dovnútra na úkor pozerania sa von. Je to čas na využitie príležitostí 21. storočia, je to čas na líderstvo," povedala šéfka diplomacie.
      Na pozadí jej vyjadrení v juhoindickom meste Čennaj je rastúca priebojnosť Číny na kontinente.
      Americkí predstavitelia označili Clintonovej prejav za zdôraznenie vízie Washingtonu pre budúcu americko-indickú spoluprácu a partnerstva, ktoré podľa USA stabilizuje Áziu a obmedzí rastúcu dominanciu Číny.
      Ministerka, ktorá v utorok rokovala v Naí Dillí, zopakovala podporu prezidenta USA Baracka Obamu pre zastúpenie Indie v reformovanej Bezpečnostnej rade OSN.
      Naí Dillí a Washington úzko spolupracujú v rámci fór, ako je ASEAN, a USA, India a Japonsko čoskoro začnú trojstranný dialóg, dodala.
Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies