Americká filmová akadémia prišla do Londýna oceniť herečku Vanessu Redgraveovú

NETKY.SK • 15 November 2011, 02:02 • 2 min
Americká filmová akadémia prišla do Londýna oceniť herečku Vanessu Redgraveovú

Americká filmová akadémia prišla do Londýna oceniť herečku Vanessu Redgraveovú

slovakia

left justify in out

img

Americká filmová akadémia uskutočnila v nedeľu svoju vôbec prvú slávnostnú ceremóniu v Európe, keď v Londýne pripravila poctu britskej oscarovej herečke Vanesse Redgraveovej pri príležitosti ocenenia jej celoživotného diela.
Programom sprevádzal scenárista David Hare. Medzi hviezdami strieborného plátna, ktorý prišli vzdať hold 74-ročnej herečke, boli okrem iných i herci Meryl Streepová, Ralph Fiennes či James Earl Jones.
Redgraveová pochádza z veľkej hereckej rodiny. Na divadelné dosky, na ktorých zotrvala do dnešných dní, sa dostala v 50. rokoch minulého storočia. Neskôr ju zlákal film. Na Oscara ju prvýkrát nominovali v roku 1966 za úlohu vo filme Morgan!.
Prestížne ocenenie Americkej filmovej akadémie získala za úlohu vo filme Júlia z roku 1977. Pri preberaní tejto ceny vyvolala jednu z najväčších kontroverzií v histórii odovzdávania Oscarov.
Vo svojom príhovore vyzdvihla akadémiu za to, že sa pri rozhodovaní o udelení ceny nepodvolila nátlaku "malej skupiny sionistických násilníkov". Tým mala na mysli americkú Ligu na obranu židov (JDL), ktorá namietala proti Redgraveovej oceneniu, pretože herečka sa v tom čase podieľala na príprave dokumentárneho filmu Palestínčan, oslavujúceho palestínske oslobodzovacie hnutie.
Redgraveová, ktorá bola dlhoročnou členkou britskej revolučnej robotníckej strany, sa stala tvárou Detského fondu OSN (UNICEF), keď prijala úlohu veľvyslankyne dobrej vôle v tejto medzinárodnej organizácii. Za svoju kariéru získala okrem Oscara i ďalšie prestížne filmové ocenenia vrátane Emmy a cien z festivalu v Cannes.
V súčasnosti sa v kinách nachádzajú jej dva najnovšie filmy, Anonym a Coriolanus. Okrem toho má v Londýne angažmán v divadelnej hre Vodič slečny Daisy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies