Američan odsúdený a väznený na Kube ukončil hladovku, v protestoch pokračuje

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 09:34 • 2 min
Američan odsúdený a väznený na Kube ukončil hladovku, v protestoch pokračuje

WASHINGTON/HAVANA - Američan Alan Gross - väznený na Kube za špionáž - dnes po niekoľkých dňoch ukončil svoju hladovku, ktorou protestoval proti konaniu kubánskej aj americkej vlády.

slovakia

left justify in out

Vo svojom dnešnom vyhlásení Gross uviedol, že protest prerušil na naliehanie svojej 91-ročnej matky, ktorá ho o to požiadala. Dodal, že hladovku síce prerušil, ale mieni protestovať iným spôsobom.
      

Grossa, bývalého distribútora komunikačnej techniky, v roku 2011 odsúdili na Kube na 15 rokov väzenia. Američan údajne kubánskej opozícii dodával zakázanú satelitnú techniku z poverenia americkej vlády, pričom obišiel kubánsku cenzúru. Washington to popiera.
      

Američana zatkli v roku 2009, keď sa pokúšal vytvoriť internetové pripojenie pre malú židovskú komunitu na komunistickom ostrove. V tom čase pracoval ako subdodávateľ americkej agentúry pre rozvojovú pomoc (USAID).
      

Podnetom pre Grossovu hladovku boli minulý týždeň aj správy, že vláda Spojených štátov tajne financovala internetovú sociálnu sieť na Kube s cieľom oslabiť tamojšiu komunistickú vládu. Projekt spustili pod vedením USAID krátko po Grossovom zatknutí a odsúdení.
      

Podľa AP nie je jasné, či bol projekt legálny na základe legislatívy USA, ktorá pre utajované operácie vyžaduje písomný súhlas prezidenta a upovedomenie Kongresu. Predstavitelia USAID odmietli prezradiť, kto program schválil a či o ňom vedel aj Biely dom.
      

V sociálnej sieti nazvanej ZunZuneo sa zaregistrovali desaťtisíce Kubáncov, prevažne mladých ľudí. Plánom bolo následne priviesť týchto účastníkov k disentu.
      

Používatelia však nevedeli, že program podporuje vláda USA - že ho vytvorila organizácia spojená s americkým ministerstvom zahraničných vecí, pričom americké zmluvné firmy zhromažďujú osobné údaje účastníkov v nádeji, že tieto informácie by mohli byť jedného dňa použité na politické účely, napísala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies