Aliancia Fair-play vyzvala členov súdnej rady, aby zverejnili, koho podporili

NETKY.SK • 12 September 2014, 12:57 • 2 min
Aliancia Fair-play vyzvala členov súdnej rady, aby zverejnili, koho podporili

BRATISLAVA - Aliancia Fair-play vyzvala členov Súdnej rady SR, aby zverejnili, ako hlasovali vo voľbe predsedu najvyššieho súdu, ktorá sa chystá na utorok 16. septembra.

slovakia

left justify in out

Parlament totiž pred letom hlasovanie v tomto type volieb utajil. Podľa Aliancie Fair-play nie je voľba do takej významnej justičnej pozície právom členov rady, ale ich zodpovednosťou voči celému súdnictvu a najmä občanom. "Občania by mali mať právo vidieť, aké hodnoty vyznávajú jednotliví členovia tohto najvyššieho samosprávneho orgánu v súdnictve," uviedla šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

 

Súdna rada bude v utorok 16. septembra voliť predsedu najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred štyrmi mesiacmi v Sobranciach. "Verejnosť nebude mať tentoraz možnosť sledovať, komu sa rozhodnete dať svoj hlas," obrátila sa aliancia na členov súdnej rady. Pripomenula, že funkcia predsedu najvyššieho súdu je mimoriadne dôležitá pre fungovanie celej justície. "Vaše rozhodovanie by preto malo byť čitateľné, hodnotiteľné a predvídateľné. Občania demokratického štátu by mali mať možnosť sledovať, ako každý z vás v ich mene vykonáva svoje právomoci," uvádza sa vo výzve, ktorú agentúre SITA poskytol Pavol Lacko z Aliancie Fair-play. 

 

V súboji o kreslo šéfa najvyššieho súdu sa stretnú traja súperi - Danielu Švecovú navrhli ako kandidátku Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave a viacerí sudcovia najvyššieho súdu. Sudcovia najvyššieho súdu navrhli aj Daniela Hudáka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies