Al-Káida sa po útoku na dovolenkárov v Pobreží Slonoviny vyhráža Francúzsku a Západu

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 08:47 • 2 min
Al-Káida sa po útoku na dovolenkárov v Pobreží Slonoviny vyhráža Francúzsku a Západu

ABIDJAN - Odnož al-Káidy v severnej Afrike pohrozila útokmi Francúzsku a ďalším krajinám, prispievajúcim do boja proti džihádistom na kontinente. Informovala o tom v utorok organizácie SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

slovakia

left justify in out

Odnož s názvom Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) zverejnila odkaz, v ktorom uviedla, že nedeľný útok v plážovom stredisku v meste Grand-Bassam v západoafrickom Pobreží Slonoviny bol odplatou Francúzsku.

 

Šiesti militanti z AQIM spustili na pláži v Grand Bassame paľbu, pričom zabili 15 turistov a troch príslušníkov špeciálnych jednotiek. Medzi 15 civilnými obeťami boli štyria občania Francúzska, ako aj turisti z Burkiny Faso, Kamerunu, Mali a Nemecka.

 

 

Extrémisti napísali v pondelok na Twitteri odkaz, že útok bol varovaním Západu, že zničia bezpečnosť jeho občanov, ak členov AQIM nenechajú na pokoji na ich územiach v Saheli, teda v regióne pod púšťou Sahara. Ozbrojené sily pod vedením Francúzska vytlačili v roku 2013 túto militantnú skupinu z jej bášt v severnom Mali.

 

Varovanie odnože al-Káidy prišlo práve v čase, keď francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve navštívili Pobrežie Slonoviny a stretli sa s jeho prezidentom Alassanom Ouattarom. Lídri navštívili aj mesto Grand-Bassam.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies