Ako telo dáva najavo, že s nami nie je niečo v poriadku?

NETKY.SK • 3 November 2018, 06:00 • 2 min
Ako telo dáva najavo, že s nami nie je niečo v poriadku?

Ľudské telo je zložitý organizmus, v ktorom sa neustále niečo deje. Ak niečo nefunguje tak, ako má, dá nám to jasne najavo. Nie vždy ale podobným prejavom a príznakom venujeme pozornosť, ktorú by sme mali.

slovakia

left justify in out

Príznaky, ktorými nám telo dáva najavo, že sa deje niečo neobvyklé, v počiatkoch mnohokrát neznamenajú hneď nejakú veľkú katastrofu.

 

Problém môže nastať vo chvíli, keď budeme podobné prejavy prechádzať, v horšom prípade úplne ignorovať, potom si môžeme vážne zahrávať s vlastným zdravím.

 

Na čo si teda dať pozor, a čo prípadné ťažkosti môžu značiť? 

 

Nafúknuté brucho

 

S nepríjemne nafúknutým a napnutým bruchom, prevažne kvôli stravovacím chybám, sa v živote stretlo až 70 percent všetkej populácie. K tomuto stavu dochádza vo chvíli, keď je žalúdok plný - jedla, tekutín alebo plynu.

 

Telo tým tak dáva najavo, že trávenie neprebieha tak, ako by malo, môže ísť ale aj o potravinovú alergiu či intoleranciu.

 

Ďalšími častými príčinami nadúvania môžu byť aj hormonálne problémy, kandidóza (ochorenie spôsobené premnožením kvasiniek), zápcha, príliš veľa cukru v strave, ale aj stres, vysvetlil pre Daily Mail výživový poradca Rick Hay.

 

Červená podráždená pokožka či akné

 

Zápaly kože, ktoré spôsobujú začervenanie pokožky, prípadne výrazné akné, sú rôzneho pôvodu, rovnako tak sa líši človek od človeka.

 

Aj tak sa ale dá často určiť hlavná príčina, a tou sú hormóny. Respektíve testosterón, ktorý stojí za tvorbou akné najviac, preto je akné o toľko výraznejšie u chlapcov a mladých mužov.

 

U žien potom býva viditeľné akné prevažne týždeň pred menštruáciou, kedy u nich dochádza k poklesu hormónu estrogénu, ktorý naopak rozvoj akné tlmí.

 

"Keď máte akné, telo vám môže dávať najavo, že sa stretávate s hormonálnou alebo tráviacou nerovnováhou," vysvetľuje Hay. Môže ísť ale aj o prejav zlej stravy, stresu či alergií, výnimkou nie je ani zhoršená funkcia pečene.

 

Biely povlak na jazyku

 

Tenký biely povlak na jazyku môže byť známkou mikrobiálnej nerovnováhy, nedostatku vitamínu B, železa alebo i cukrovky.

 

"V prípade nedostatku železa či vitamínu B je viac ako pravdepodobné, že budete aj neustále unavení," dodáva Hay.

 

Silné biele škvrny na jazyku, ktoré vyzerajú ako hnis, majú často príčinu v kvasinkovej infekcii, môže sa jednať aj o vyrážku.

 

Ryhy na nechtoch

 

Zdravo vyzerajúce nechty bývajú hladké, lesklé a bez škvŕn. Niekedy ale na nich môžu vznikať ryhy, ktoré nie sú samy o sebe nijako škodlivé, ale môžu pôsobiť nepekne.

 

Vertikálne ryhy môžu byť v niektorých prípadoch známkou anémie alebo tiež reumatoidnej artritídy. Každé viditeľnejšie zmeny preto odborníci odporúčajú konzultovať s praktickým lekárom.

 

Opary a vriedky v ústach

 

V tomto bode je na počiatku nutné ujasniť si jednu vec - opary a vredy v ústach nie sú jedno a to isté, vysvetľuje Hay.

 

"Vredy sa nachádzajú na vnútornej strane úst, ďasnách, jazyku a vnútornej strane tváre. Opary sa naopak tvoria na vonkajšej strane úst. Vriedky, ktoré svedčia o oslabenej imunitného systému, nie sú nákazlivé. Naproti tomu opar je znakom vírusového ochorenia a nákazlivý je," dodáva odborník.

 

Žltá pokožka

 

K žltnutiu určitých partií tela dochádza v okamihu, keď sa v tele začne hromadiť látka zvaná bilirubín. "Aj v tomto prípade je nutné rozlišovať, či ide napríklad o zožltnutie pokožky, či bielka," dodáva odborník.

 

"Žltá koža môže byť dôsledkom nadmerného použitia betakaroténu, vitamínov A alebo C, prevažne nepredstavuje väčšiu hrozbu. Zožltnutie bielka naproti tomu môže značiť vážnejší problém, predovšetkým s pečeňou," opisuje.

 

Ako dodáva, v druhom prípade je nutné čo najskôr vyhľadať lekára, len tak môže byť čo najskôr odhalená pravá príčina a začať vhodná liečba.

 

Cukání v oku

 

Ak u vás bez akejkoľvek jasnej príčiny dochádza k nepríjemnému trhaniu v oku, snaží sa vám telo povedať, že s nervovým systémom nie je zrejme všetko úplne v poriadku. Málokedy ide ale o nejaký zásadný problém.

 

"Príčinou nervových kŕčov môže byť často elektrolytická nerovnováha (napr. Nedostatok horčíka) aj zlá hydratácia tela. Našťastie sa dá všetko pomerne ľahko napraviť," uzatvára odborník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies