Ako sa rýchlo zbaviť nachladnutia?

NETKY.SK • 27 Február 2014, 11:00 • 2 min
Ako sa rýchlo zbaviť nachladnutia?

BRATISLAVA – Tohtoročná zima nebola a nie je silná, čo nahráva všetkým možným ochoreniam a infekciám. Do toho stres, prechody z tepla do zimy. Výsledok? Telo nefunguje tak ako má. Tiež bojujete s nachladnutím? Trápi vás bolesť v krku, nádcha, kašeľ alebo teplota? Zakročte skôr ako sa choroba rozbehne v plnom prúde.

slovakia

left justify in out

Čo si budeme hovoriť, najlepší spôsob je vôbec nenachladnúť a ako prevenciu konzumovať dostatočné množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pôsobí proti infekcii. Dnes sa už dá zaobstarať v rôznych formách a je jedno, ktorú si vyberiete aj keď platí pravidlo, že najlepšie C-čko je to prírodné z čerstvého ovocia. A doporučená denná dávka? Mala by sa pohybovať od 500 mg do 1000 mg. No zanedbali ste prevenciu a nachladnutie sadlo aj na vás? Je čas na fázu dva.

 

Aj keď nejde o závažné ochorenie je predovšetkým veľmi nepríjemné. Berie vám náladu a silu ale to neznamená, že nemôžete vyhrať. Najskôr bohato postačí klasický recept: čaj s medom a citrónom. Skvelý je aj mätový čaj doplnený práškom proti teplote a bolesti. Áno, uľaví sa vám ale príčina sa nestratí.

Pri nachladnutí je najdôležitejšia teplá posteľ a kľud. A to viac ako jeden deň. Odborníci tvrdia, že ku zlepšeniu by malo prísť najneskôr do siedmych dní. Ak sa tak nestane je vhodný čas vyhľadať lekára.

 

Domáca záchrana

Aj keď sa nedoporučuje domáca samoliečba, existujú prírodné lieky proti nachladnutiu, ktoré vám uľavia. Za všetky stačí spomenúť cesnak. Ak zjete celú hlavičku zničíte rýchle a účinne choroboplodné zárodky. Dobre vám urobí aj kurací alebo hovädzí vývar. Pridajte do neho ryžu a mrkvu. Dodržujte pitný režim a to minerálky v kombinácii s čajom a nezabudnite pravidelne smrkať. Ak vás škriabe v krku, kloktajte soľný roztok.

 

Rýchlych návodov ako sa nachladnutia zbaviť je na internete neskutočné množstvo. Skúsiť môžete napríklad tento: dajte si bylinný kúpeľ s olejom z mäty alebo eukalyptu. Uvarte si čaj s medom a vypite ho ešte horúci. Na obed si dajte vitamínovú bombu v podobe čerstvého ovocia ( pomaranč, grep, jahody, banány). Zo zeleniny skvelo zaberá kyselá kapusta.

 

Na zníženie bolesti hlavy a teploty si dajte niektorý z voľne predajných liekov (Paralen, Ibuprofen, Coldrex...). Ak je teplota vyššia, urobte si studený zábal na celé telo a vypoťte sa v ňom. Na popraskané pery pomáha med. Stačí natrieť pred spaním a ráno uvidíte ten zázrak. Údajne dokonca pomáha keď si telo natriete bylinným krémom. Nič nezaberá? Stále je ešte veľa iných možností...

 

Pomocníci z lekárne

V lekárni vám isto poradia aké druhy liekov pre vás budú vhodné, no všeobecne sa doporučujú dva na zrazenie horúčky, ktoré by ste mali kombinovať v trojhodinových odstupoch. Reč je napríklad o Ibalgine a Paralene. Zásoby liekovna suchý kašeľ či odkašliavanie sa tiež nestratia, rovnako ako prípravok na uvoľnenie nosovej sliznice.

 

V každom prípade nachladnutie nepodceňujte a snažte sa ho čo najskôr vyležať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies