Ako podľa Američanov vyzerá Boh? Asi vás to prekvapí

NETKY.SK • 17 Jún 2018, 07:00 • 2 min
Ako podľa Američanov vyzerá Boh? Asi vás to prekvapí

NEW YORK - Aktivisti na ľavom politickom krídle by síce radšej videli Boha ako ženu, černocha alebo hispánskeho transgendera. Rozmanitého, ako by to len šlo. Podľa psychológov z univerzity v Chapel Hill v Severnej Karolíne si väčšina kresťanov v Amerike Boha predstavuje ako mladého a bieleho muža, informuje nbcnews.com.

slovakia

left justify in out

Že je pre kresťanov Boh beloch nie je žiadne prekvapenie. Zaujímavejší je jeho vek. Na väčšine starých obrazov je Boh vyobrazený ako starší múdry muž s bradou.

 

Keď však psychológovia vyspovedali 511 Američanov (z toho 26 percent černochov), ktorí si mali vybrať medzi stovkami počítačom zobrazených tvárí, väčšina si zvolila mladého belocha, píše server stredoevropan.cz.

 

„Tvár moderného amerického Boha sa zdá byť milšia a dostupnejšia, než Boh v Sixtínskej kaplnke, čo možno odráža rozdielne kultúrne vnímanie v 16. Storočí a dnes. Stále je to však beloch.“

 

Profesor Kurt Gray tvrdí, že väčšina verí, že Boh vyzerá ako oni a pretože väčšina účastníkov boli bieli muži, bol vraj výsledok taký. Lenže väčšina žien si Boha predstavovala ako muža a aj mnohí černosi vybrali ako Boha belocha.

 

Psychológovia to vysvetľujú tým, že po tisíc rokov boli kresťania vedení k tomu, že Boh je bieli muž. A cirkevná hierarchia je aj dnes stále prevažne mužská.

 

Vo vnímaní Boha hrala medzi respondentmi úlohu aj politika. Pravicoví ľudia videli Boha ako bieleho a silného. Ľudia skôr vľavo ako mladého a milujúceho. To podľa výskumníkov odráža spoločnosť, v ktorej by obe skupiny chceli žiť. Prví v spoločnosti, ktorá má pravidlá, druhí v spoločnosti, ktorá je tolerantná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies