Ako funguje vstupenka na slobodu po celoplošnom testovaní? Pozrite si, kam všade sa dostanete aj bez negatívneho výsledku testu

NETKY.SK • 2 November 2020, 15:15 • 2 min
Ako funguje vstupenka na slobodu po celoplošnom testovaní? Pozrite si, kam všade sa dostanete aj bez negatívneho výsledku testu

BRATISLAVA – Zákaz vychádza, ktorý platí do 8. novembra po víkendovom celoplošnom testovaní mení svoje pravidlá. Pre ľudí s negatívnym výsledkom antigénového testu na COVID-19 alebo negatívnym RT-PCR testom vykonanom po 29. októbri sa Slováci a Slovenky stali o niečo slobodnejší, než tomu bolo počas minulého týždňa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bez hrozby sankcií môžu chodiť pokojne do práce, k lekárovi, do obchodov či prevádzok služieb ako je kaderníctvo či kozmetika. Stále však vláda upozorňuje na zákaz vychádzania platný do 8. novembra. Zákaz opustiť svoje bydlisko neplatí medzi 1:00 až 05:00 hodinou.

 

Na koho sa vzťahujú výnimky?

Ľudia, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nemohli zúčastniť víkendového celoplošného testovania sa môžu pohybovať mimo svojho bydliska, avšak iba v obmedzenom režime.

 

img

 

Bez negatívneho testu si môžu zaobstarať nevyhnutné základné životné potreby ako je nákup potravín, liekov, drogérie, pohonných látok či krmiva pre zvieratá. Výnimka sa zároveň vzťahuje aj návštev u lekára alebo sprevádzania blízkej osoby či rodinného príslušníka na neodkladnú lekársku prehliadku a na cestu späť.

 

Výnimka platí aj pre deti do desať rokov. Tiež sa povoľuje zúčastniť sa pohrebu blízkej osoby, uzavrieť manželstvo, či ísť na krst.

 

Osoba, ktorá nedisponuje negatívnym výsledkom jedným z testov, sa môže ísť postarať o svoju blízku osobu, ktorá je na jeho starostlivosť odkázaná. Zároveň sa povoľuje venčenie domáceho miláčika, ale len maximálne do 100 metrov od miesta bydliska a na cestu s cieľom zaopatriť hospodárske zvieratá.

 

Súvisiaci článok: Za sobotu bolo otestovaných viac ako 2,5 milióna ľudí, pribudli aj pozitívne prípady

 

Neotestovaní rodičia môžu odprevadiť svoje deti do jaslí či materských škôlok. Výnimka zo zákazu sa týka aj cesty do školy v prípade žiakov nultých ročníkov, prvého až štvrtého ročníka základnej školy, žiakov navštevujúcich špeciálne školy, ako aj cesty do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

 

Pre koho sa zákaz vychádzania nevzťahuje?

Zákaz vychádzania sa nevzťahuje na ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom potvrdenie nie staršie ako tri mesiace. Rovnako pre tých, ktorým bol koronavírus diagnostikovaný v období od 1. augusta do 15. októbra 2020.

 

img

 

Výnimku zo zákazu dostali aj osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu. Teda pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, ľudí so závažnou poruchou autistického spektra alebo ľudí s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom, ako aj pre onkopacientov.

 

Prečítajte si viac: Zamestnávateľ od pracovníka môže požadovať negatívny test, tvrdí analýza

 

Bez testu sa mnohí nedostanú do práce

Zamestnávatelia môžu od svojich zamestnancov s cieľom ochrániť zdravie ostatných pracovníkov vyžadovať potvrdenie o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo certifikát antigénového testu z plošného testovania.

 

Od pondelka sa zároveň môžu konať hromadné podujatia a omše, maximálny počet účastníkov je iba šesť osôb. Osoby sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testuReštaurácie a stravovacie zariadenia môžu mať otvorené, ich prevádzka je obmedzená na ambulantný predaj.

 

Prečítajte si tiež: Spoločná zodpovednosť bol úspešný vládny projekt. Zuzana Čaputová však dala aj túto dôležitú výzvu

 

Krajčí neodporúča ďalšie uvoľňovanie reštrikcií

Ako upozornil minister zdravotníctva Marek Krajčí, na uvoľňovanie ďalších opatrení je podľa jeho názoru ešte priskoro. Ľudí tiež vyzval, aby aj naďalej zodpovedne pristupovali k stanoveným opatrenia a rešpektovali nariadenia vlády.

 

Keď sa Slovensku podarí krivku pozitívnych prípadov sploštiť, bude síce menej infikovaných, počty však budú podľa neho stále rásť. "Neverím, že sa nám dostane v takej slobode, akú máme, reprodukčné číslo pod jedna," povedal Krajčí pred rokovaním vlády. Doplnil, že tým pádom budú počty prípadov stále rásť.

 

img


"Vymklo sa nám to spod kontroly práve pre to, že opatrenia neboli dôsledné. Teraz, keď sa nám podarí nekontrolovanú vlnu zbrzdiť, prosím, buďme opatrní a rozumní a znova sa nedostaňme sa do tejto situácie za pár týždňov," zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

"Keď ich nastavíme múdro, môžeme si užívať veľkú mieru slobody. Keby sme opatrenia uvoľnili, za chvíľu to znova pustíme a slobodu, ktorú by sme si normálne mohli užívať v dlhom čase, budeme musieť znova po nejakom čase brzdiť veľmi striktnými opatreniami," uzavrel Krajčí.

 

Prečítajte si tiež: Rakúski vojaci na Slovensku urobili tento hrdinský čin. Jaroslav Naď je dojatý



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies