Aké vína vybrať k vianočnej večeri

NETKY.SK • 12 December 2023, 18:00 • 2 min
Aké vína vybrať k vianočnej večeri

Aj v rodinách, ktoré cez rok neholdujú alkoholu sa počas sviatočných vianočných dní siaha po vínach ako vhodnom slávnostnom prípitku pri tejto výnimočnej príležitosti.

slovakia

left justify in out

Neexistuje univerzálna rada, aké vína budú najlepšie k štedrovečernému stolu, keďže každá domácnosť si sama rozhodne, čo bude v tento sviatočný večer jesť a piť.

No máme pre vás niekoľko rád, ako vašu sviatočnú štredovečernú tabuľu čo najlepšie doplniť vínom, ktoré dobroty na stole ešte zvýrazní.

Vianočné predjedlá

Ak máte v dome na Vianoce viac ľudí a veselú spoločnosť, ktorú chcete naladiť sviatočne, a nechce sa vám čakať s jedením až do večera, k rôznym kanapkám, jednohubkám a ľahkým predjedlám je ideálne Prosecco, Champagne Brut či Crémant z Alsaska.
K syrovej mise môžete zvoliť pinot či talianske nebbiolo, k paštétam a terinám sa hodí napríklad Zweigelt alebo aj Beujolais.  

Skvelým štartérom pred hlavným chodom, ktorý dokonale pošteklí chuťové poháriky môže byť aj Chardonnay.
Elegantné šumivé biele alebo ružové je vôbec univerzálnym ideálnym prípitkom na začiatok večere. Keďže ste ešte len na začiatku hostiny, zvoľte radšej niečo ľahšie.

Polievky

Sekt sa pokojne hodí aj k našej tradičnej kapustnici. Ak netúžite po bublinkách, siahnite po dobrom Rízlingu či Müller Thurgau.  No ak máte kapustnicu bohatú na mäso, pokojne ju dobre doplní aj červené víno – napríklad Rulandské modré.

Hlavné jedlá

Vo všeobecnosti platí, že k ťažším jedlám sa hodí aj ťažšie, telnatejšie víno. Ku kaprovi, ktorý je najčastejším pokrmom slovenských Vianoc kľudne zvoľte Sauvignon Blanc, či Veltlínske zelené. Tieto vínka – suché biele a nie veľmi aromatické - sa budú výborne snúbiť aj so pstruhom či zubáčom.

Ak na vašom stole kraľuje losos, nič nepokazíte jemným ružovým vínom. K rybe sa hodí napríklad aj netradičná odroda Leánka, či Rulandské.

Keď preferujete ako hlavný chod pečené mäso, dobrou voľbou môže byť Cabernet Sauvignon. Ak ste klasici, a Vianoce oslavujete s rezňom, môže ho skvele doplniť aj Rízling vlašský alebo Pinot Blanc.
K husi sa hodí napríklad Tramín či Cabernet, ku kačici alebo morke aj Rulandské modré alebo naša Frankovka.

Sladkosti

K drobnému vianočnému pečivu môžete zvoliť jemné sladké dezertné víno – napríklad nejaké výborné tokajské alebo Pálavu. Niektoré sýte krémové zákusky kľudne znesú aj Merlot. Ak ste skutoční fajnšmekri, k sladkostiam – najmä čokoládovým - sa skvele hodí aj portské.

Víno ako darček

Ak ste pozvaní k niekomu na štedrovečernú hostinu a neviete presne, čo sa bude podávať, najlepšou voľbou bude nejaké exkluzívne ružové víno, ktoré sa určite s niečím zladí. Alebo doneste nejakého exkluzívneho Huberta – skvelý darček na sviatočnú príležitosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
decanter
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies