Akadémia vied navrhuje výstavbu vodných elektrární na Dunaji

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:14 • 2 min
Akadémia vied navrhuje výstavbu vodných elektrární na Dunaji

Akadémia vied navrhuje výstavbu vodných elektrární na Dunaji

slovakia

left justify in out

img

Bolo by vhodné, keby Maďarsko postavilo na Dunaji vodné elektrárne, ktoré by - odhliadnuc od oblasti Gabčíkovo-Nagymaros - mohli byť situované na dunajskom toku pod Budapešťou pri Adonyi a Fajszi. Vyplýva to zo štúdie Maďarskej akadémie vied (MTA), ktorú dnes zverejnil maďarský denník Népszabadság.
      V štúdii MTA o využití obnoviteľných zdrojov energií sa píše, že výstavbou priehrad by bola zabezpečená lepšia splavnosť Dunaja, riešila by sa dodávka vody Dunajskej teplárni, vyriešil by sa vyšší nárok na chladiacu vodu v súvislosti s plánovaným rozšírením atómovej elektrárni v Paksi a zlepšila by sa aj ochrana proti povodniam.
      Názory expertov sú odborne podložené; podľa denníka je však nepravdepodobné, že v tomto období dostanú politickú podporu.
      Népszabadság pripomína, že od nástupu vlády Viktora Orbána sa záležitosť Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) vôbec neotvorila. Po odchode štátneho tajomníka Györgya Erdeyho, ktorý v závere cyklu predchádzajúcej vlády mal SVDGN na starosti, niet človeka, na ktorého by sa v tejto otázke dalo obrátiť.
      Mimochodom ani niet v čom sa obrátiť, pretože nový kabinet vôbec nehovorí o tom, ako hodlá riešiť neuzatvorenú záležitosť vodného stupňa, konštatuje periodikum. Podľa informácií denníka maďarská vláda bude dovtedy mlčať, kým Európska únia neprijme Dunajskú stratégiu.
      Maďarskí vládni politici na rôznych fórach zdôrazňujú, že súčasťou Dunajskej stratégie nebude riešenie SVDGN - v zmysle rozhodnutia haagskeho súdu sa Slovensko a Maďarsko majú podľa nich dohodnúť na otázkach plavby, ochrany a výroby energie tak, aby prioritu mala ochrana životného prostredia.
      Štátny tajomník pre ochranu životného prostredia a vodného hospodárstva Zoltán Illés na konferencii o Dunaji zopakoval, že Slovensko a Maďarsko sa musia dohodnúť na rozdelení vôd Dunaja v rovnakom pomere.
      K dohode však podľa denníka od haagskeho verdiktu nedošlo. Kľúč k deľbe vody je na slovenskej strane. Maďarsko teda bude môcť pokročiť iba spoločne so Slovenskom, pre ktoré však bude negatívna akákoľvek zmena stavu. V súčasnosti totiž zdarma využíva 80 percent vody a vyrába elektrickú energiu z odvedenej vody. Slovensko viaže nárok Maďarska k elektrickej energii k podmienke využívania celej vody na jej výrobu.
      Maďarsko musí znášať súčasný stav - svoje záujmy totiž dokáže veľmi slabo presadzovať len prostredníctvom komisie pre hraničné vody. "Bude veľmi ťažké argumentovať v prospech akéhokoľvek názoru, keď ani sami nevieme, čo vlastne reprezentujeme," uzatvára Népszabadság.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies