Ak sa zistí, že Asad skryl a použil chemické zbrane ovplyvní to vzťahy Ruska so Sýriou

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 13:02 • 2 min
Ak sa zistí, že Asad skryl a použil chemické zbrane ovplyvní to vzťahy Ruska so Sýriou

MOSKVA - Zistenie, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada skryl svoje chemické zbrane, sa môže stať červenou čiarou v spolupráci medzi Sýriou a Ruskom. Vo vysielaní ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy to dnes vyhlásil predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačev.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak sa ukáže, že Asad v rozpore so svojimi záväzkami voči medzinárodnému spoločenstvu ukryl chemické zbrane, ktoré Sýria mala zlikvidovať v roku 2014, ako to overila aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), a ak sa potvrdí, že tieto zbrane použil proti civilistom, "potom, myslím, budeme hľadať iné možnosti pre pokračovanie protiteroristickej operácie (v Sýrii), už bez spolupráce s týmto režimom," vyhlásil ruský senátor.

 

Súčasne však vyjadril nádej, že Asad nezašiel za pomyselnú červenú čiaru. Kosačev dodal, že v roku 2014 medzinárodní inšpektori "prevrátili Sýriu hore nohami", aby sa presvedčili, že tam nezostali žiadne chemické zbrane.

 

Senátor uviedol, že neverí, že by Asadov režim mal chemické zbrane, a dodal, že je presvedčený, že sýrsky prezident "nemal nijaký dôvod" použiť tieto zbrane proti obyvateľstvu vlastnej krajiny. "Ja ako človek so zdravým rozumom to vidím tak, že Asad teraz vonkoncom nepotrebuje použiť chemické zbrane, ak by ich mal, voči svojim vlastným civilistom," spresnil senátor.

 

Na margo prítomnosti Ruska v Sýrii uviedol, že si ju vynútil "záujem o zaručenie našej vlastnej bezpečnosti", "a nie pokus zasahovať do vnútorných problémov Sýrie."

 

Vysvetlil, že Rusko má záujem, aby v Sýrii existovala fungujúca vláda i efektívne riadené armádne zložky a tajné služby, pretože bez nich nie je možné riešiť problémy protiteroristickej operácie.

 

Kosačev vyhlásil, že riešenie vnútropolitických problémov Sýrie je pre Rusko druhoradé. Zaoberať sa osudom vlády v Sýrii "bude možné až po riešení teroristického problému na území Sýrie," zdôraznil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies