Ak dôjde ku kríze, kanadská vláda podporí stimulmi jej prekonanie

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:43 • 2 min
Ak dôjde ku kríze, kanadská vláda podporí stimulmi jej prekonanie

Ak dôjde ku kríze, kanadská vláda podporí stimulmi jej prekonanie - Svet Ak dôjde ku kríze, kanadská vláda nebude váhať s podporou národnej ekonomiky, aby ju prekonala aj za cenu, že vo fiškálnom roku 2014/2015 nedosiahne vyrovnaný rozpočet. V rozhovore p

slovakia

left justify in out

img

Ak dôjde ku kríze, kanadská vláda nebude váhať s podporou národnej ekonomiky, aby ju prekonala aj za cenu, že vo fiškálnom roku 2014/2015 nedosiahne vyrovnaný rozpočet. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu CBS Radio to povedal v sobotu (13. 8.) minister financií Jim Flaherty.
      Na začiatku súčasného fiškálneho roku zastavila kanadská vláda všetku pomoc ekonomike, ktorú zaviedla pred dvoma rokmi.
      Flaherty sa napriek poklesu tempa americkej konjunktúry a dlhovej krízy v eurozóne opatrne optimisticky vyjadril o kondícii kanadskej ekonomiky. Dodal, že sa pri tvorbe hospodárskej politiky treba pozerať ďaleko dopredu.
      V bežnom roku dosiahne prírastok kanadského hrubého domáceho produktu (HDP) asi 2,9 %.
      Vývoj v Európe vyvoláva obavy, ale jej problémy zasiahnu Kanadu oveľa menej než Spojené štáty.
      Kanada by však oveľa silnejšie pocítila novú krízu v Spojených štátoch, ktoré sú jej hlavným obchodným partnerom. "V USA však stále jestvuje pomerne malý rast, ale je to rast. A pokiaľ ten existuje, nemali by sme mať veľa problémov," uviedol minister.
      Minister odmietol všeobecný názor v krajine, že Kanada je existenčné závislá na USA. Dosahuje pokrok v rozvíjaní obchodných vzťahov aj s Indiou, Čínou a inými ázijskými štátmi.
      "Potrebujeme viac obchodovať s inými krajinami, ale to isté musíme robiť aj so Spojenými štátmi. Som veľmi šťastný, že najsilnejšou ekonomikou sveta je zatiaľ stále americká, a že s ňou susedíme," zdôraznil Flaherty.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies