Aj obyčajné kýchnutie má množstvo zaujímavostí

NETKY.SK • 23 Október 2016, 12:00 • 2 min
Aj obyčajné kýchnutie má množstvo zaujímavostí

BRATISLAVA - Knihy hovoria, že kýchanie je obranný reflex, ktorým sa telo snaží vyčistiť horné dýchacie cesty. A keďže je na jeseň chrípka v plnom prúde a kýchame jedna radosť poďme sa o ňom dozvedieť niečo viac.

slovakia

left justify in out

Nikto si nedokáže kýchnuť s otvorenými očami. Napríklad pri takom šoférovaní to môže byť riadny problém. Lenže čo ďalšie riziká a zranenia? Kýchanie môže privodiť infarkt, krvácanie do mozgu či ochrnutie.Keď sa do neho človek oprie, rýchle pohyby hlavou spôsobujú svalové napätie a kostrové ťažkosti. Ak sa ho jedinec naopak snaží potlačiť, nasleduje masívne zvýšenie tlaku v hlave, ktoré končí napr. roztrhnutím ušného bubienka alebo popraskaním ciev. 

 

Tekutina, ktorá pri kýchaní opúšťa nos, obsahuje nielen hlien, ale aj sliny. Vykýchnutý aerosól sa skladá približne zo 40 tisíc mikroskopických kvapôčok. Práve ony majú za následok infekčné ochorenia, ako sú kiahne, chrípka, mumps, čierny kašeľ a v neposlednom rade aj tuberkulóza.

 

Rýchlosť kýchnutí dosahuje až 150 kilometrov za hodinu. Povzbudivý bohužiaľ nie je ani dolet bacilov, prekonajú vzdialenosť piatich metrov. 

 

Pri kýchnutí sa na moment zastavia všetky telesné funkcie. A pozor, nútená stopka sa týka aj srdca. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies