Aj na Slovensku priviedla žena v kóme na svet dieťa

NETKY.SK • 17 November 2013, 15:22 • 2 min
Aj na Slovensku priviedla žena v kóme na svet dieťa

BRATISLAVA - Dieťa sa podarilo zachrániť vďaka lekárom a sestrám v oblasti anestéziológie, gynekológie a pôrodníctva a neonatológie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici.

slovakia

left justify in out

Podobný prípad ako v Maďarsku, kde matka v kóme priviedla na svet dieťa, sa pred dvoma rokmi udial aj na Slovensku.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) vtedy hospitalizovali tehotnú ženu po náhlej cievnej mozgovej príhode. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Stano Maťašovskej nemala šancu na prežite, dieťa však áno.

"Ženu hospitalizovali na ARO. Jej stav bol fatálny. Nemala šancu na prežite, na rozdiel od svojho dieťaťa, ktoré v jej tele napojenom na prístroje žilo. Tím odborníkov sa s podporou rodiny a po zvážení všetkých aspektov rozhodol pre záchranu dieťaťa," povedala pre TASR Stano Maťašovská. Vysvetlila, že UNB vtedy prípad vzhľadom na jeho citlivosť nemedializovala. Aj v súčasnosti nemocnica poskytla iba orientačné informácie, aby nijako neidentifikovala dotknutú rodinu.

"Ženu lekári udržiavali na prístrojoch, kým sa dieťa nedovyvíjalo do takého štádia, aby prežilo mimo jej tela. Po niekoľkých týždňoch, pred dovŕšením 30. týždňa gravidity, vykonali lekári sekciu. Na svet prišlo dieťa, ktorého zdravotný stav zodpovedal predčasnému pôrodu. Bol uspokojivý," priblížila Stano Maťašovská. Z nemocnice odchádzalo po mesiacoch ako zdravé.

Dieťa sa podarilo zachrániť vďaka lekárom a sestrám v oblasti anestéziológie, gynekológie a pôrodníctva a neonatológie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. "Orgány ženy s mozgovou smrťou boli z vôle jej rodiny poskytnuté na transplantáciu. Zachránila tak ešte niekoľko ďalších životov," doplnila hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies