Africká únia žiada, aby sa nigerská armáda vrátila do kasární

NETKY.SK • 29 Júl 2023, 16:30 • 2 min
Africká únia žiada, aby sa nigerská armáda vrátila do kasární

NAIROBI - Africká únia (AÚ) požaduje, aby sa armáda v Nigeri do 15 dní "vrátila do kasární a obnovila ústavnú moc" po tom, ako sa v tejto džihádistami zasiahnutej krajine uchopila moci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mierová a bezpečnostná rada AÚ "žiada vojenský personál, aby sa okamžite a bezpodmienečne vrátil do svojich kasární a obnovil ústavnú moc v lehote maximálne pätnástich (15) dní", uviedla rada v komuniké po piatkovom zasadnutí, na ktorom sa prerokúval prevrat v Nigeri.

Rada "čo najdôraznejšie odsúdila" zvrhnutie zvolenej vlády a jej prezidenta Mohameda Bazouma, pričom vyjadrila hlboké znepokojenie nad "alarmujúcim oživením" vojenských prevratov v Afrike. 

Prezident Bazoum bol zadržaný v stredu, pučisti neskôr vymenovali za nového vodcu generála Abdourahamana Tchianiho, šéfa prezidentskej stráže od roku 2011. Prevrat prezentovali ako reakciu na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v krajine, ale medzinárodné spoločenstvo ho odsúdilo ako nezákonné uchopenie moci.

AÚ pozostáva z 55 členských štátov ležiacich na africkom kontinente. Blok funguje od roku 2002. Najdôležitejšie rozhodnutia AÚ prijíma Zhromaždenie Africkej únie, ktoré je polročným stretnutím prezidentov a premiérov členských štátov AÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: ORTN / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies