Abrhan: Ak by sa Čižnár vzdal, bolo by to gesto

NETKY.SK • 4 December 2014, 13:12 • 2 min
Abrhan: Ak by sa Čižnár vzdal, bolo by to gesto

BRATISLAVA - Ak by sa Jaromír Čižnár po rozhodnutí Ústavného súdu SR vzdal postu generálneho prokurátora, bolo by to podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana veľkorysé gesto.

slovakia

left justify in out

„Som rád, že ústavný súd dal za pravdu našim názorom, že Jozef Čentéš mal byť vymenovaný za generálneho prokurátora. Žiaľ, medzičasom bol vymenovaný iný generálny prokurátor,“ povedal dnes pre agentúru SITA Abrhan. Obáva sa preto, že toto rozhodnutie prišlo neskoro. Čentéš by si mal podľa Abrhana svoje občianske právo uplatňovať na základe tohto rozhodnutia ústavného súdu.

 

Rozhodnutie súdu podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka ukazuje, že prezident SR Ivan Gašparovič si nesplnil svoje povinnosti. „Budeme rokovať s právnikmi, aby sme posúdili ďalšie možnosti. Ideálne by bolo, keby Čižnár akceptoval rozhodnutie ústavného súdu a opustil post generálneho prokurátora, pretože už dávno tam mal sedieť Čentéš,“ vyhlásil Sulík. Keby Čižnár odstúpil, odvrátil by podľa Sulíka ďalšie podania na ústavný súd. „Čentéš je tým, kto má byť generálnym prokurátorom,“ konštatoval predseda SaS. 

 

Legitimita voľby Jaromíra Čižnára je podľa podpredsedníčky Mostu-Híd Lucie Žitňanskej spochybnená. Ako pripomenula, keď Smer volil generálneho prokurátora povedala, že pre opozíciu je legitímne zvoleným prokurátorom Jozef Čentéš a pokiaľ o jeho sťažnosti nerozhodne ústavný súd, na voľbe žiadneho generálneho prokurátora sa nebude podieľať. „Bol to správny postoj. Smer sa rozhodol mať vlastného generálneho prokurátora a presadzoval ho za každú cenu, aj za cenu porušovania práv iných,“ vyhlásila. 

 

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok, ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu. Rozhodol o tom dnes senát ústavného súdu, ktorému predsedal Ladislav Orosz. ÚS zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta. Jozefovi Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60 000 eur. Kancelária prezidenta SR je povinná uhradiť sťažovateľovi náklady právneho zastúpenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies